Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Круглий стіл “Андрей Шептицький – фокус епохи. Ідеї державотворення”

Andrey Sheptytskyi 2024“Ідеалом нашого національного життя
є наша рідна всенаціональна хата – Батьківщина… –
Українська Держава, наділена християнською душею”
(з пастирського послання митрополита Андрея
“Наша державність”. – 1941 р.,грудень, Львів)

9 травня 2024 року команда кафедри публічного управління та адміністрування під патронатом завідувачки кафедри, професорки Калашник Надії Сергіївни провела Круглий стіл на тему:“Андрей Шептицький – фокус епохи. Ідеї державотворення”. Захід відбувся в читальній залі соціально-економічної літератури Науково-технічної бібліотеки НЛТУ України.

Митрополит Андрей Шептицький є найбільш недооціненою історичною постаттю в XXстолітті, фігура якого в сприйнятті пересічного мешканця України так і не вийшла за локальну “галицьку” історію. Між тим, він точно вартий більшого. Аристократ до кінчиків пальців, граф, вихований в католицизмі, хлопчик із “золотої молоді”, з привілейованого національного шару Галичини, дуже здібний, перед ним лежала чиста дорога: хочеш у військові – будеш генералом, не менше, хочеш у священники – будеш кардиналом, не менше. Граф Роман Шептицький мав величезні матеріальні статки і найвищу освіту – доктор права. Перед ним відкривалась широка дорога, але він зрікся марноти цього світу заради Царства Небесного, заради спасіння України, Церкви і людських душ, свідомо перетворив своє життя на місію. Маючи 23 роки, Роман пішов до монастиря, прийняв чернече ім’я Андрей, став греко-католицьким священником, пастирем народу, який нуждався в ньому.

На Галицькому престолі засів Велетень Духа, в широкому розумінні цього слова.

Усе своє життя Митрополит ревно дбав про кращу долю України.

У той час, коли Галичина була під польською окупацією, Шептицькому вдалося створити християнську Державу в державі. Він будував сиротинці, училища, монастирі, лічниці, розвивав таланти молодих людей і своїм коштом посилав їх на навчання. Митрополит заснував Національний музей і був фундатором банку “Дністер”. Завдяки Андрею Шептицькому, в той час, коли Велика Україна переживає гоніння і фізичне знищення української еліти – в Галичині бурхливо розвивається українське мистецтво і підприємництво. Митрополит робить усе, щоб українці перетворились на сучасну модерну спільноту. А як наслідок – ріст національної свідомості і опірності до асиміляції як польської так і російської. Це українці Галичини допомогли втримати постгеноцидне українське суспільство в тому стані, який дозволив нам, як Самсону, самих себе витягти за волосся з прірви небуття.

І це ми зобов’язані митрополиту Андрею збереженням величезної частки нашої культурної спадщини. Є культура – є народ. Є народ – є нація. Є держава.

Вагомо, що в проведенні Круглого столу, де задавали тон професори Надія Калашник, Лариса Новак-Каляєва, Андрій Ліпенцев, старша викладачка Ніна Березовська, були залучені аспіранти і студенти. Адже так важливо, щоб наша молодь, наше майбутнє, ті хто ще не мали змоги познайомитись з постаттю Андрея Шептицького, пізнали його, а ті хто вже шанує, стали його справжніми послідовниками. Особливої уваги заслуговує презентація професора Віктора Ліпенцева “Дослідження стилю лідерства Андрея Шептицького”. Доповідач акцентував увагу учасників на ідеях, поглядах, інноваціях Шептицького.

Andrey Sheptytskyi 2Юристка університету, аспірантка кафедри ПУА Софія Шутяк, поділилась родинними спогадами про митрополита Андрея.

Аспірантам, студентам, та й зрештою, усім учасникам Круглого столу Науково–технічною бібліотекою НЛТУ України була надана можливість прочитати, проаналізувати, осмислити трактат Андрея Шептицького “Як будувати рідну хату”, де автор виклав і обґрунтував ідею об’єднаної України, в якій мала бути створена одна Соборна церква. З благословення Митрополита відбувся Акт проголошення відновлення української держави 30 червня 1941 року. Шептицький бачив Україну рівною серед рівних у колі європейських держав.

Andrey Sheptytskyi 3Справа митрополита Андрея на благо України та українського народу має продовжуватися й надалі!

Учасники Круглого столу мали можливість ознайомитись із Пастирськими посланнями Митрополита, книгами про нього, які люб’язно надали з приватних бібліотек юристка університету Софія Шутяк та директорка бібліотеки Наталія Мирович.

Andrey Sheptytskyi 10 

Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...
Круглий стіл “А...

За матеріалами підготувала Наталія Мирович

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page