Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Столітній ювілей Арсенія Яцюка

Arsenii YatsiukArsenii Yatsiuk 317 жовтня 2023 року в Національному лісотехнічному університеті України відбулись заходи з нагоди вшанування столітнього ювілею видатного вченого України та багаторічного ректора Лісотехніки, лауреата Державної премії України в царині науки і техніки, доктора технічних наук, професора Арсенія Івановича Яцюка.

З 1959 року по жовтень 1982 року А.І. Яцюк - ректор Львівського лісотехнічного інституту. Арсеній Іванович став наймолодшим ректором серед ректорів усіх вузів України, очолив наш інститут, коли йому було 36 років. Він проявив себе як "будівничий", зусиллями якого була сформована унікальна інфраструктура сучасного університету. За час його керівництва Львівський лісотехнічний інститут перетворився в один з найбільших вищих навчальних закладів України. Завдяки старанням і наполегливості ректора Яцюка були споруджені майже всі гуртожитки і навчальні корпуси, побудовані бази відпочинку в Шацьку, Карпатах і на узбережжі Чорного моря.

Великий внесок Арсенія Івановича у розвиток вітчизняної науки. Професор Яцюк А.І. займався питаннями впливу механічної обробки конструкційних матеріалів на їх витривалість і міцність. Вперше у світовій галузевій практиці розробив технологію та інструмент для калібрування та шліфування деревини та деревних матеріалів абразивними кругами і циліндрами. Заснував школу з проблем абразивної обробки деревини. Організував галузеву науково-дослідну лабораторію шліфування, яка успішно тиражує дослідні зразки абразивних інструментів, веде реконструкцію, налагодження, пуск і сервісне обслуговування спеціального обладнання для деревообробної галузі в Україні і за кордоном.
Друзі, колеги, науковці, учні, усі хто знав Арсенія Яцюка згадують його як всебічно обдаровану, багатогранну особистість.

З нагоди важливої події ректорат Національного лісотехнічного університету України вшанував пам’ять про відомого діяча на Личаківському кладовищі, де похований Арсеній Яцюк.Arsenii Yatsiuk 2

Presentation 2

Arsenii Yatsiuk 5В інформаційно-бібліографічному відділі НТБ експонується книжкова виставка #ВченіНЛТУ #АрсенійЯцюк "ВЧЕНІ НАЦІОНАЛЬНОГО ЛІСОТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ УКРАЇНИ. Арсеній Іванович ЯЦЮК" : "Науковий доробок Яцюка Арсенія Івановича".

 

 

 

 

 

Матеріали офіційного вебсайту НЛТУ України /режим доступу/: https://nltu.edu.ua/index.php/novyny/item/1786-stolitnii-iuvilei-arseniia-yatsiuka

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page