Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Цифрова колекція «Книжкова спадщина Наукового товариства імені Тараса Шевченка». Презентація грантового проєкту

Digital collection 2

      Digital collection 25У червні 2023 року Львівська національна наукова бібліотека України імені В.Стефаника за підтримки Українського культурного фонду почала реалізувати проєкт «Книжкова спадщина Наукового товариства імені Шевченка (1874–1913): цифрова колекція» (діджиталізація спадщини Наукового товариства імені Шевченка). Наукове товариство імені Шевченка (НТШ) – найстарша українська громадська наукова інституція, яка свого часу спричинила істотний поштовх у розвитку національної культури, науки і книговидання. Проєкт приурочений до 150-літнього ювілею НТШ і покликаний привернути увагу українського соціуму до політематичного доробку Товариства та подвижницької діяльності його членів. Ідея проєкту зумовлена нагальною потребою зберегти національну книжкову спадщину через війну в Україні. Від 24 лютого 2022 року вже чимало бібліотек постраждало від ворожих обстрілів: повністю знищено фонди більше 100 бібліотек, частково – 400. Загалом фонди Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника  налічують понад 8 млн одиниць зберігання, дві третини з яких мають унікальне значення для української науки і не можуть бути відтворені у випадку їх втрати або руйнування. У Бібліотеці зосереджена найбагатша у світі збірка україніки, серед яких особливе місце посідають видання, випущені в друкарні  НТШ).

         Digital collection 3До диджитал-колекції увійшли видані упродовж 1874–1913 років книжкові видання Наукового товариства імені Шевченка з фондів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника. Хронологічні рамки цифрової колекції не лише зумовлено обмеженнями в часі на виконання проєкту (червень—жовтень 2023 року), а й пов’язано з тим, що передбачений законодавством термін дії авторського права на більшу частину тогочасних творів минув і вони перейшли в суспільне надбання. Відбираючи видання, враховується фізичний стан примірника і його поліграфічне виконання, зокрема кут розкривання книжкового блоку, який уможливлює якісний сканування. До уваги беруться рідкісність видання, зумовлені низьким накладом або малою кількістю збережених примірників, приналежність книжок до певної історичної колекції.

         26 жовтня 2023 р. у Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника викладачі кафедри історії України, економічної теорії та права НЛТУ України, працівники Науково-технічної бібліотеки НЛТУ України взяли участь в презентації грантового проєкту «Книжкова спадщина НТШ (1874–1913): цифрова колекція».Digital collection 9

         Digital collection 11З вітальним словом до присутніх звернувся керівник проєкту, генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, кандидат педагогічних наук Василь Ферштей, який зазначив важливість збереження книжкової спадщини НТШ. Також виступили проєктна менеджерка, кандидатка наук із соціальних комунікацій, старша наукова дослідниця, завідувачка відділу бібліотекознавства Валентина Мудроха. Про особливості реалізації та результати грантового проєкту розповіла кандидатка історичних наук, науковий співробітник відділу бібліотекознавства Надія Зубко.

         Digital collection 14На презентації виступили професорка, докторка наук із соціальних комунікацій, старша наукова співробітниця, заступниця завідувача кафедри інформаційних систем та мереж Національного університету “Львівська політехніка” Наталія Кунанець; голова Наукового товариства імені Шевченка, директор Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача, академік НАН України, професор, доктор фізико-математичних наук Роман Кушнір; кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри інформаційної, бібліотечної та архівної справи Української академії друкарства Ольга Антоник. Кожен із них відзначив важливість грантового проєкту та актуальність створення цифрової колекції, яка допомагає розкрити унікальні фонди ЛННБ України імені В. Стефаника, удоступнює для читачів книжкові пам’ятки, що становлять національне надбання, сприяє збереженню культурної спадщини України. У заході також взяли участь Василь Лончина, українець, який народився і виріс в Америці, лікар, рецензент, редактор, професор Прицкерської медичної школи Університету Чикаго (США) з дружиною Роксоляною Лончиною.

         Підсумком успішної реалізації проєкту:

  • збереження книжкової спадщини НТШ (збереження оригіналів рідкісних та цінних видань з книжкової спадщини НТШ, яку зараховано до об’єктів, що становлять національне надбання), адже передбачено виготовлення страхових цифрових копій оригіналів його видань за окреслений період, які є цінними джерелами до історії української культури й науки;
  • забезпечення пошукових можливостей та вільного доступу до оцифрованого матеріалу дослідників і всіх зацікавлених споживачів через електронний каталог ЛННБ України ім. В. Стефаника. Популяризація серед українських і закордонних користувачів бібліотеки великої джерельної бази з історії, мовознавства, етнографії, антропології.

         Сподіваємося, що цифрова колекція «Книжкова спадщина Наукового товариства імені Шевченка» поповнюватиметься новими виданнями, а відтак стане складником Національної електронної бібліотеки, про початок створення якої оголосила Українська бібліотечна асоціація у лютому цього року.Digital collection 5

         Копії видань удоступнено на сайті ЛННБ України ім. В. Стефаника у розділі «Ресурси і фонди», рубрика «Фонди і колекції», підрубрика «Інші каталоги – цифрова колекція (тестова версія)», «Книжкова спадщина НТШ (1874-1913). Колекція створена за підтримки Українського культурного фонду»  за покликанням: http://aleph.lsl.lviv.ua:8991/F/?func=file&file_name=find-b-new&local_base=%20E2   

         Відстежувати інформацію про нові оцифровані видання можна в соціальних мережах:

Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...
Цифрова колекці...

 

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ Україїни

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page