Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

#GlobalMILWeek Всесвітній тиждень медіа та інформаційної грамотності 2023

Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності, який відзначається щорічно, є важливою нагодою для мобілізації зацікавлених сторін у всьому світі для підвищення обізнаності з метою підвищення національного сприйняття та відзначення прогресу, досягнутого на шляху до медіа та інформаційної грамотності для всіх – підкреслюючи важливість цього Глобального тижня, відзначається з 2011 року.

unnamed

Глобальний тиждень інформаційної та медійної грамотності, співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та уряд Хашимітського Королівства Йорданія, відбуватиметься з 24 по 31 жовтня.
Тема 2023 року: «Медійна та інформаційна грамотність в цифровому просторі».

«З поширенням чуток і спотворенням фактів межа між правдою і брехнею стала розмитою. Це підриває самі основи наших суспільств і демократій і ставить під загрозу життя через розповсюдження фальшивих ліків, підживлення змови щодо вакцин. теорій або поширення расизму та мови ненависті. У цьому потокі інформації нам потрібно більше орієнтирів і більше раціонального мислення. І саме тому медіа та інформаційна грамотність є такою ключовою навичкою для освіти громадян 21-го століття» /Одрі Азуле Генеральний директор ЮНЕСКО/

В Україні активності, присвячені Глобальному тижню медійної грамотності, координуються Міністерством культури та інформаційної політики України через національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр»

Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр»:
Місія: Об’єднувати та координувати зусилля держави та партнерів для формування медіаграмотності як невід’ємної навички сучасних українців.
Кредо: Медіаграмотність - твій фільтр споживання інформації.
Мета до 2024 року: Надати українцям можливості для підвищення стійкості до дезінформації в час війни

unnamed ФільтрЦьогоріч Фільтр пропонує всім для організації заходів скористатися ресурсами, розміщеними на веб-порталі: https://filter.mkip.gov.ua/.
Під час Глобального тижня медіаграмотності Фільтр, національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України спільно з USAID, IREX та ПРООН в Україні уже другий рік поспіль організовує національний тест з медіаграмотності.

«Минулого року ми вперше проводили національний тест з медіаграмотності та були дуже приємно вражені результатами. Тоді у тесті взяли участь люди з усієї України. Зокрема й з Луганської, Донецької, Херсонської областей, а також з Криму! Тож, можна сказати, що цей тест дійсно єднає український народ. Загалом минулого року в національному тесті з медіаграмотності взяли участь 32 586 учасники, а 17 555 українців пройшли його повністю. Сподіваємося, цьогоріч охочих перевірити свій рівень медіаграмотності буде ще більше!» — розповідає Валерія Ковтун, керівниця національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр».

Національний тест з медіаграмотності організований національним проєктом з медіаграмотності «Фільтр» Міністерство культури та інформаційної політики України, який реалізується за підтримки ПРООН та фінансування уряду Японії, разом із програмою USAID Мріємо та діємо, що впроваджується IREX in Ukraine, та проєктом «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті», що виконується IREX за підтримки Посольства США в Україні у партнерстві з Міністерство освіти і науки України.

Проходьте національний тест з медіаграмотності та вигравайте корисні подарунки від нашого партнера UNDP Ukraine / ПРООН в Україні ????
150 учасників, які дадуть найбільшу кількість правильних відповідей, отримають подарунковий бокс, який складатиметься з трьох корисних предметів. Серед призів: повербанки, ковдри, шкарпетки від Філа, термочашки та інші корисні речі, які стануть у пригоді в осінньо-зимовий період ????
Зверніть увагу, що максимальний бал за проходження тесту — 34. Подарунки отримають лише учасники з найбільшою кількістю балів. Якщо кількість таких учасників перевищуватиме кількість подарунків (150 боксів), то ми розіграємо їх через платформу https://www.random.org/
???? Нагадуємо, що національний тест з медіаграмотності відбудеться 25 жовтня о 10:00, 13:00, 17:00, 21:00.
Покликання на тест буде опубліковано напередодні на офіційній сторінці проєкту в мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/filterproject2021 та на сайті проєкту.
На проходження тесту учасники матимуть 45 хвилин.
Після проходження тесту учасникам автоматично висвітиться результат, а правильні відповіді будуть опубліковані 26 жовтня на сайті Фільтра. 
Сертифікати отримають лише «Гуру медіаграмотності». Зверніть увагу, якщо ви неправильно вкажете свою електронну пошту, організатори не зможуть надіслати вам сертифікат. Також переконайтеся, що ви правильно зазначили своє ім’я та прізвище.
Переможців тесту організатори оголосять 1 листопада у соцмережах та на сайті Фільтра, а також надішлють їм сповіщення на електронну пошту.

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
Відділ обслуговування і зберігання фондів

Матеріал підготовлено 23.10.2023р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page