Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Соборність – це…

22 січня - День Соборності України

Насправді ця дата нагадує нам про дві важливі і взаємоповʼязані події в українській історії – проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки, тобто обʼєднання, українських земель.
105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу».
У 1919-му, УНР та Західноукраїнська Народна Республіка проголосили історичний Акт Злуки. Так обʼєдналися в одну державу українські землі, які до цього були розділені кордонами тогочасних імперій.

Хай слово «Соборність» не буде тільки книжковою фразою, але щоденним хлібом та правдивою Ідеєю наших буднів!” /Михайло Дяченко (Марко Боєслав). «За соборний моноліт», 1950 рік/

Термін “соборність” має кілька значень. Це і об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. А також і духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Але соборність – це також і територіальна цілісність держави. Тому звільнення від російського окупанта всіх українських земель є нашою спільною метою.
Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації.
Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є ще обов’язковою передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.

Assembly Day 1

«…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна.
Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка.
Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу», – Універсал Директорії, 22 січня 1919 року.

Вперше про соборність заговорять напередодні краху: багатолітню бездержавність і роз‘єднаність кордонами не вдалося подолати за рік. Від самого початку галицька та наддніпрянська моделі не дуже стикувалися: різні політичні культури, брак довіри, різні фронти (на Сході – більшовики і білогвардійці, на Заході – поляки і румуни), а ще обмаль часу – не дали можливості об‘єднати зусилля… Навіть на Паризьку мирну конференцію поїхали окремі дипломатичні місії УНР і ЗУНР, що боролися одна проти одної – і в підсумку нашу долю вирішили без нас.

Проблема соборності тоді – проблема не тільки еліт. Брак національної свідомості і нерозуміння українцями навіщо їм держава, призвів до дезертирства, відсутності підтримки населенням політики нових влад, і, навпаки – спричинив позитивну реакцію багатьох на більшовицьку демагогію про «землю і волю».

Далі Велику Україну чекав червоний терор і Голодомор, Галичину – пацифікація і полонізація. Пустий пацифізм і недалекоглядність та слабкість лідерства призвели до втрати соборності: після Першої світової війни українські землі були розділені між чотирма державами – Союзом Радянських Соціалістичних Республік (СРСР), Польщею, Румунією й Чехо-Словаччиною. Та ідея єдності цих земель жила.

Live chainЗрештою, ця ідея дала знати про себе в часи, коли Україна виборювала незалежність. 21 січня 1990 року Народний рух України, напередодні річниці Акту Злуки, провів свою найбільшу акцію – «Живий ланцюг», коли мільйони людей, взявшись за руки, з’єднали низку західноукраїнських міст із Житомиром і Києвом. Так українці показали, що прагнуть жити в своїй єдиній незалежній державі.

Соборність України. «Живий ланцюг» 1990 року (архівні фотографії) (режим доступу): https://www.radiosvoboda.org/a/archive-photos-zhyvyi-lantsiug-lviv-kyiv/30386492.html

Соборність – це більше, ніж територіальна цілісність чи суверенітет, хоча включає їх. Соборність – це про самоусвідомлення, хто ми і чому ми – разом. Чому ми – не тільки «львів‘яни», «гуцули», «полтавчани», «одесити», «харків‘яни» чи просто «місцеві»… Не тільки «православні», «греко-католики» чи «атеїсти», не тільки «робітники» чи «інтелігенти», «україномовні», «російськомовні» чи… Це – про «спільний знаменник» для всіх українців, про спільний спосіб дивитися на світ. Соборність– це передусім про духовну єдність українців.

Соборність – це не лише історія. Це – сьогодення нашої держави.
Соборність – це не лише про державу. Це – про кожного з нас.

Сьогодні Соборність для України – деокупація всіх територій України, захоплених ворогом, відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю заради власної держави.
Радянська та російська пропаганда завжди нав’язували нам переконання, що українці діляться на “східняків” і “западенців”. Проте в сучасному спротиві російській агресії ми довели свою згуртованість й спільне прагнення жити у вільній державі, яка сама визначає майбутнє. Таким чином, антиукраїнська пропаганда зазнала краху.
Українська незалежність понад 100 років тому зазнала поразки через більшовицьку окупацію з використанням методів “гібридної війни”: невизнання своїх військ на території УНР, створення маріонеткових псевдореспублік, підтримка антиукраїнських рухів. Сьогодні Російська Федерація як спадкоємиця більшовиків знову прагне знищити українську державність і окупувати нашу землю. Але нині ми монолітні у боротьбі проти ворога. І світ з нами.
Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність буде цілковито відновлена після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.
Від 2014 року Україна бореться за територіальну цілісність і соборність. Російський агресор тимчасово окупував окремі українські регіони. Але всі захоплені території обов’язково будуть звільнені і Україна буде цілісною.
Соборність – мета Перемоги.

З Днем Соборності, незламний народе!
Повномасштабна війна стала випробуванням єдності українців. І ми проходимо його: боронячи свою державу, підтримуючи армію та тих, хто втратив свої домівки, відновлюючи зруйноване. Ми проходимо це випробування, зберігаючи свою ідентичність.
З Днем Соборності України! Ми єдині - тому ми сильні!
Незалежні, неподільні, хоробрі, згуртовані та сильні, а тому - непереможні!
Пам’ятаймо, що наша Українська Соборність міцніша за сталь, бо наша, бо українська!
Тримаємо стрій і працюємо на велику Перемогу України!

Матеріали (Режим доступу станом на 22.01.2023р.):  
https://kultura-poltava.gov.ua/novyny/sobornist--tse/
https://maryanivskatg.gov.ua/news/peredemo-vid-fraz-pro-sobornist-do-zdisnyuvannya-tsii-velikoi-idei-v-budennomu-zhitti-2023-01-20

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
відділ обслуговування і зберігання фондів 
зав. відділу Валентина Новосад

Матеріал підготовлено 22.01.2023р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page