Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Галина Вдовиченко "Казки на листівках 2022": : терапевтичні історії у вільному доступі

 Письменниця зі Львова та художниця з Маріуполя спільно створили "Казки на листівках"

viber 2023 04 20 18 11 00 896

Письменниця Галина Вдовиченко та художниця Анастасія Пономарьова створили разом проєкт терапевтичних історій «Казки на листівках 22». Казки доступні для вільного завантаження на сторінці проєкту, а оскільки за форматом це «казки на листівках», то кожен охочий може роздрукувати собі казку, яка найбільше полюбилася.

Галина Вдовиченко писала казки весною 2022 і одразу ж їх викладала у себе на сторінці у фейсбуці, а згодом прочитала кілька з них в ефірі акції #ЖивіЧитання на сторінці БараБуки.

«Одинадцять моїх, написаних у березні-квітні, плюс одна, яку написала десятирічна дівчинка Ярослава, донька дизайнерки казок на листівках Юлії Балаби», – коментує письменниця.

Йдеться про дуже лаконічні і водночас дуже щемкі як історії, так і малюнки, що їх авторки від початку війни публікують у соціальних мережах. Ці казки у цих мережах  стали тим світлим очікуванням, яке переживають як маленькі, так і великі користувачі. 

Як розповіла  Галина Вдовиченко, початок війни закинув її, як і багатьох її колег, у певний творчий ступор. Щось писати вона  не могла взагалі. Хіба свою підтримку вимогам-проханням до Заходу "Закрийте нам небо" та іншим важливим речам. І коли занурилася у цю тему  і почала розуміти, чому цього не зроблять, то раптом їй почала складатися казка  про те, як діти, які не знають, що це нереально і неможливо, силою уяви закривають небо. 

Ілюстрації до казок створила художниця з Маріуполя Анастасія Пономарьова, саме їй належить ідеї проєкту. Анастасія впевнена, що ці казки перш за все – для дітей-переселенців, для дітей, які змушені були покинути свій дім. На думку письменниці, ці казки для всіх дітей.Halyna Vdovichenko 44

"Казка "Хмарний пазл" вийшла короткою, бо зараз час лаконічних текстів, і я виставила її  на фейсбуці, – каже Галина Вдовиченко. – А за два дні хтось з моїх фейсбучних приятелів затегав моє ім'я до сторінки художниці  Анастасії Пономарьової. Це художниця, якій вдалося виїхати разом з дитиною з Маріуполя і яка спинилася у  Дрогобичі. Вона геть не мала засобів до малювання, то клаптиками жовтуватого паперу поділилася з нею котрась дитина. І Настя на тих клаптиках почала малювати те, що хотілося вималювати. І ось ця третя жінка звела нас докупи, сказавши, що художниця шукає авторку, яка би писала лікувальні терапевтичні казки. Я  ніколи не розглядала ці тексти під таким кутом зору, але з Настею ми списалися. Виявилося, що художниця мене заочно знає, бо  свого часу була серед організаторів проєкту в Маріуполі на тему дитячого читання, який стартував з моєї книжки "36 і 6 котів".  Я подивилася Настіні малюнки, і робота закипіла. Бо це, власне, те, що я дуже люблю, коли текст і картинка пов'язані радше внутрішньо, аніж буквально. І це те, що потрібно: робити на власному місці якнайкраще те, що вмієш".

Foto 2"Іграшковий ведмедик вже збився з ліку днів. Сидів на підвіконні й чекав, коли повернеться його дівчинка. Вона завжди поверталася. Брала його в руки, притискала до себе. Годувала й вкладала спати. Коли гриміли вибухи, затуляла йому вуха і очі, щоб ведмедику не було страшно. Він думав, що є її улюбленою іграшкою", – саме так починається одна з неймовірно зворушливих і коротких казок Галини Вдовиченко, серію яких – "Казки-22 і казки на листівках" – у відомої львівської письменниці покликало до життя  повномасштабне вторгнення Росії в Україну. У час, коли чимало творчих людей  через усі події досі не можуть вийти зі стану ступору, львів'янка взялася писати казки, які не залишають байдужими не тільки дітей, а й дорослих. Дуже лаконічно й водночас щемко й майстерно проілюстровані  художницею з Маріуполя Анастасією Пономарьовою, ці казки є тим світлим очікуванням у соціальних мережах, яке переживають як маленькі, так і великі користувачі.  

 Авторка презентувала у фонди Науково-технічної бібліотеки НЛТУ України казки для дітей "Казки на листівках". 

Завантажити і роздрукувати терапевтичні історії «Казки на листівках 22» від письменниці Галини Вдовиченко та маріупольської художниці Анастасії Пономарьової, вони доступні на сайті проєкту, режим доступу: https://kazka22.wordpress.com/

Матеріали (Режим доступу станом на 23.04.2023 р.):
https://espreso.tv/usi-krapki-nad-i-za-vsi-viki-nareshti-budut-rozstavleni-same-sogodni-galina-vdovichenko 
БараБука: https://www.barabooka.com.ua/kazki-na-listivkah-22-terapevtichni-istorii-u-vilnomu-dostupi/
https://zahid.espreso.tv/pismennitsya-zi-lvova-ta-khudozhnitsya-z-mariupolya-spilno-stvorili-kazki-na-listivkakh
https://kp.ua/ua/life/a654665-shcho-chitati-z-ditmi-pro-vijnu-knizhki-dlja-maljukiv-ta-molodshikh-pidlitkiv


Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page