Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Народжені в Україні. Видатні жінки в художніх творах. Богиня сцени – Соломія Крушельницька

Solomiya KrushelnytskaВрублевська, В.В. Соломія Крушельницька : роман-біографія / В.В. Врублевська ; передм. О. Гончара. – К. : Дніпро, 1986. – 358 с.

Уклін Тобі, Велика Соломіє!
Ми від твоїх негаснучих щедрот
Міцнішими стаєм: живе і гріє
Твоє ім'я, як пісня, як народ!
/Дмитро Павличко/

Серед великих акторів і співаків ХХ століття поруч з іменами Шаляпіна, Карузо, Елеонори Дузе стоїть ім’я геніальної української співачки Соломії Крушельницької, чиє життя-горіння минало у складний час великих суспільних потрясінь, чия відданість і самопосвята музі класичного співу та надзвичайне природне дарування вивело її у сузір’я найвидатніших голосів світу. Художньо-документальний роман Валерії Врублевської висвітлює життя і творчий шлях всесвітньо знаної співачки. Письменниці вдалося відтворити повнокровний образ визначної людини, якою була С. Крушельницька, показати високу красу її життя, глибинність душі, вроджений артистизм, помножений на безупинне самовдосконалення. Не оминула авторка й громадянський аспект життя видатної співачки.

Передмова Олеся Гончара 
Славетна співачка

Українська сцена завжди була багата яскравими творами індивідуальностями. Згадаймо гордість нашої культури- класичний ‘‘театр корифеїв’’, що уславив себе грою братів Тобілевичів, натхненним мистецтвом Марії Заньковецької. Збережений у записах, нас і нині чарує своєю невмирущою красою голос Оксани Петрусенко.

Серед визначних акторів і співаків ХХ століття поруч з іменами виконавців вітчизняних і зарубіжних стоїть ім’я великої української співачки Соломії Крушельницької, чиє життя-горіння минало у складний час глибоких суспільних потрясінь, чия відданість і самопосвята музі класичного співу й надзвичайна природа обдарованість вивели її у сузір’я найвидатніших голосів світу.

Захоплено вітали Крушельницьку Львів і Петербург, Варшава і Відень, Буенос-Айрес і Нью-Йорк. Рідною для неї, як у свій час і для іншого геніального її земляка Миколи Гоголя, стала Італія, де вона вчилася співу, де минуло багато років її творчої праці у співдружності з найвидатнішими італійськими музикантами того часу- Пуччіні, Тосканіні та інші.

Соломія Крушельницька завжди глибоко була зв’язана з рідним Львовом, з усіма проблемами, що на час її становлення як особистості хвилювали прогресивну громадськість Західної України. Великий вплив на розвиток Крушельницької мали Михайло Павлик та Іван Франко. Тісну дружбу багато років підтримувала вона з Василем Стефаником. Так само, як і її сучасникам- передовим культурним діячам,- їй боліли біди простого люду Галичини, Волині і Прикарпаття, українських областей, що входили на той час до складу Польщі.

У кожному своєму концерті, хоч де б відбувся її виступ, Соломія Крушельницька виходила на сцену з українською народною піснею, несучи її в життя далеко за межами батьківщини.

Довгим і складним. Позначений неабиякими випробуваннями був життєвий шлях Соломії Крушельницької, яка, звідавши і слави, і гіркої чужини, в останні роки життя стала професором Львівської консерваторії, заслуженим діячем мистецтв Української РСР. Останнім часом з’явилося чимало публікацій, присвячених життю і творчості славетної співачки. Завдяки праці дослідників ця напівзабута постать дедалі осяжніше постає у своїх благородних творчих звершеннях.

Складне завдання поставила перед собою авторка біографічного роману про Крушельницьку Валерія Врублевська. Зусилля її спрямовані на те, щоб віддати належну шану славетній українській співачці, розкрити перед молодшими поколіннями здобутки її мистецтва, її життєвий шлях і досвід.

Освоївши величезну кількість матеріалу, вивчивши архіви Крушельницької з різних країн, на різних мовах, письменниця проникла у стихію духовного і творчого життя співачки, і ми маємо зараз перед собою непересічний, цікавий і потрібний художньо-документальний твір, який збагачує наші уявлення про високообдаровану дочку нашого народу та про її рідкісний мистецький хист.

P.S. 23 вересня виповнюється 150 років з дня народження славетної оперної діви, що відзначатиметься разом з усім світом, адже ця ювілейна дата входить до переліку пам’ятних дат під егідою ЮНЕСКО.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page