Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Іван Багряний Сад Гетсиманський

bagryanyj sadbook"Людина — це найвеличніша з усіх істот. Людина — найнещасніша з усіх істот. Людина — найпідліша з усіх істот. Як тяжко з цих трьох рубрик вибирати першу для доведення прикладом"

Багряний, І. Сад Гетсиманський / І. Багряний. – К. : Наук. думка, 2001. – 548 с.

"Ліпше поламати ребра ста невинним, аніж пропустити одного винного"! І ця заповідь стала девізом епохи." "Сад Гетсиманський" — один з перших творів світової літератури, що викриває злочинну суть сталінського режиму. Події твору відбуваються в Україні. Всі імена та прізвища в'язнів і співробітників НКВС в цій книзі правдиві. 
Це був один з перших творів, в якому вражаюче правдиво зображено всю страшну сутність радянського режиму у роки масових репресій. Багряний описав те, що сам пережив і про що не можна було мовчати. Головного героя роману він багато в чому наділив своєю вдачею -несхитністю духу й вірою в непереможність добра. Його Андрій Чумак пройшов усі пекельні кола і вистояв,не зламався. І це робить його гідним високого звання людини.
 
bagryanyj head????Приготуйтесь до надзвичайно важкого твору, як в емоційному плані, так і в прочитанні.
????Автор на прикладі життя однієї людини, розкриває всю страшну сутність радянського режиму у роки масових репресій. І повірте, це абсолютно не нудний твір, це не політика і не та історія, яку нас навчають у школі або ж в інституті... це життя людей, котрі ні в чому не були винні, котрі відстоювали свої цінності, свої погляди, свою думку, змушені були відчути на собі все те жорстоке і таке несправедливе.
????Роман, в якому є біль, страждання, тортури, відчай, смерть, всі ті пекельні кола, про які навіть страшно уявити, все описано на цих сторінках і не залишить нікого байдужого.
????Хотілося щоб кожен прочитав цю книгу, дійсно, вона бере за душу.
????Хотілося б відзначити, що книга читається дуже важко і довго. Ну, по-перше, це не та історія, яка закінчується хепі ендом, це жорстокість і безжальність людей, це "сталінська машини смерті", тому в емоційному плані читається нелегко. По-друге, не так багато діалогів, сторінки просто насиченні текстом з одним або ж двома абзацами на сторінку. І, по-третє, ти так звикаєш і співпереживаєш головному героєві, що, особисто я, читав навмисне повільно.
????Книга неймовірна, наповнена різноманітними настороями та почуттями.
 

2 жовтня 1907 р. в Охтирці на Сумщині народився письменник і політичний діяч Іван Багряний.
Ось кілька фактів про нього:

  • 31bagryaniy2справжнє ім’я — Іван Павлович Лозов’яга
  • 1925-го вийшов із комсомолу, того ж року надрукував свої перші вірші
  • належав до літературних об’єднань “Плуг” і “МАРС”, був в одній компанії з Валер'яном Підмогильним, Євгеном Плужником, Борисом Антоненком-Давидовичем, Григорієм Косинкою, Тодосем Осьмачкою
  • 11 місяців сидів у тюрмі ГПУ за “контрреволюцію”
  • у 1932—1937 відбував заслання на Далекому Сході, звідки втік. Цей свій досвід відобразив у романі “Тигролови” (1944)
  • знову перебував під слідством у Харкові. Попри знущання і допити обвинувачення себе не підписав
  • на основі власного досвіду арештів і допитів написав роман “Сад Гетсиманський” (1950). Кошти на видання роману серед української діаспори допомагали збирати Іван Дубинець та Федір і Олександра Бражники з Медвина
  • інші його відомі твори — романи “Маруся Богуславка” (1957), “Людина біжить над прірвою” (1965), повість “Огненне коло” (1953)
  • під час Другої світової війни перейшов до українського націоналістичного підпілля
  • отримував пропозицію від Івана Дубинця написати роман про Медвинське повстання, але так і не реалізував цей задум
  • у 1945 році переїхав до Хорватії, а згодом Німеччини
  • заснував Українську революційно-демократичну партію
  • виступав проти примусової репатріації українців та інших народів до СССР. У своєму памфлеті “Чому я не хочу вертатися до СССР” писав: “Я вернусь до своєї Вітчизни з мільйонами своїх братів і сестер, що перебувають тут, в Європі, і там, по сибірських концтаборах, тоді, коли тоталітарна кривава більшовицька система буде знесена так, як і гітлерівська, коли НКВС піде вслід за гестапо, коли червоний російський фашизм щезне так, як щез фашизм німецький…”
  • Іван Багряний мав 25 років, коли геноцид на Україні розгорнувся на весь свій диявольський масштаб. Багряний разом із сотнями тисяч поїхав у концтабори Далекого Сходу з вироком на п'ять років. Що встиг він зробити? Технічна і загальна освіта. Перша збірка поезій «До меж заказних» (1927), поема «Аве Марія», роман «Скелька» дали йому дорогу до членства в опозиційній добірній групі письменників МАРС (Підмогильний, Антоненко-Давидович, Плужник, Осьмачка, Косинка, Галич). Але він тільки-но встиг переступити поріг суворої школи літератури, як НКВД перетворило його на «зека» — в'язня далекосхіднього концтабору. Втеча, бездомність, мандри і поворот до своєї країни, що ще не одійшла від геноциду, а вже була напередодні нової катастрофи. Новий арешт, тортури — все це описане в романі «Сад Гетсиманський», що його вважають значною мірою автобіографічним. Друга світова війна дала «вихід» на Захід крізь вогняні ворота фронту, крізь цвинтарні табори полонених і концтабори, крізь унтерменшівську категорію «остарбайтера», крізь оунівське підпілля. Волею і неволею мільйони українців з УРСР опинилися на Заході. Кількасот тисяч їх остались емігрантами.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page