Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

День Безпечного Інтернету 2020: Разом для найкращого Інтернету

SID2020 UA 300x172 День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії[i] для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. Центр кращого Інтернету представляє Національний комітет Дня безпечного Інтернету в Україні.
День безпечного Інтернету відзначають щороку. Мільйони людей об’єднуються, щоб надихнутися для позитивних змін онлайн, підвищити освіченість з питань безпеки онлайн та взяти участь у заходах, що проходять у всьому світі. День безпечного Інтернету націлений на створення безпечного та найкращого Інтернету, де кожний та кожна можуть використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо.

День безпечного Інтернету має на меті долучити до співпраці дітей і молодь, батьків і вихователів, освітян, педагогів і соціальних працівників, представників індустрії та політиків, надихаючи їх відігравати свою роль у створенні найкращого Інтернету.

Тема Дня безпечного Інтернету „Разом для найкращого Інтернету” надихає всіх приєднуватися до руху та використовувати найкращий потенціал Інтернету для об’єднання людей. Є багато шляхів зробити це:

  • Діти й молодь можуть допомогти покращити Інтернет, поводячись в онлайні позитивно та ввічливо, захищаючи онлайнову репутацію як власну, так і інших, використовуючи позитивні можливості створення, залучення та поширення контенту онлайн.
  • Батьки й вихователі відіграють важливу роль у натхненні та підтримці дітей і молоді використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо шляхом забезпечення відкритого діалогу з дітьми, навчання їх використовувати безпечні й позитивні технології, а також подаючи приклад поведінки.
  • Представники і представниці освітянської спільноти та соціальної сфери можуть допомогти покращити Інтернет через формування в учнів та учениць навичок цифрової грамотності шляхом розвитку критичного мислення, що дозволить їм гарно орієнтуватися в онлайновому світі. Вони можуть демонструвати власні приклади онлайнової поведінки учням і студентам, а також надихати їх створювати власний контент і робити позитивні вибори онлайн.
  • Індустрія може допомогти покращити Інтернет через створення та просування позитивного контенту й безпечних сервісів онлайн; надання змоги користувачам реагувати на будь-які складнощі, забезпечуючи чіткі й безпечні поради, упроваджуючи легкі в користуванні й безпечні інструменти та надаючи швидкий доступ до підтримки в разі виникнення проблем.
  • Владні структури й політики мають забезпечити середовище та культуру, у яких усе зазначене може функціонувати й розвиватися, наприклад, можливості для дітей навчатися онлайнової безпеки мають бути закріплені в навчальних програмах; надати батькам і вихователям належний доступ до інформації та джерел підтримки; заохочувати провайдерів до регуляції їхніх послуг і контенту; просувати відповідне законодавство; забезпечувати благополуччя дітей і молоді шляхом створення ефективних стратегій захисту дитинства в онлайновому світі.
  • Кожний і кожна відповідальні за створення позитивного різноманіття онлайн. Ми всі можемо просувати позитив, коректно спілкуючись онлайн та демонструючи повагу до інших, шукаючи позитивні можливості творити та спілкуватись. Ми всі можемо відповідати на онлайновий негатив, повідомляючи про неприйнятний або нелегальний контент.

Підготовка до Дня безпечного Інтернету. Для того, щоб долучитися до відзначення Дня безпечного Інтернету 11 лютого 2020 року:

  • завантажуйте логотип Дня безпечного Інтернету 2020;
  • використовуйте Ключові повідомлення до Дня безпечного Інтернету 2020;
  • реєструйте свою підтримку та отримуйте відкритий цифровий бейдж та сертифікат «Організатор_ка заходу до Дня безпечного Інтернету 2020» за посиланням: https://bit.ly/2OAHJXB;
  • проводьте уроки, зустрічі, обговорення, тренінги, форуми, конференції, класні години, батьківські збори, прес-конференції, квести, вебінари тощо із безпеки онлайн;
  • повідомляйте про свої події у соціальних мережах, використовуючи хештеги #SID2020,#SaferInternetDay#ДеньБезпечногоІнтернету;
  • створюйте обіцянку щодо безпечного користування Інтернетом для 2020 року та беріть участь у #saferinternetchallenge.

 

Що ми робимо для підтримки гасла SID 2020 "Разом до кращого Інтернету" ...
Ми бачимо свою роль у наданні допомоги дітям та молоді бути активною частиною позитивних змін у цифровій епосі. Ми показуємо ті сторони та можливості Інтернету, які призводять до особистісного саморозвитку та самореалізації.

Основні види загроз:

internet securityЗараз інтернет є популярним серед молоді, і тому виникає загроза з використанням цієї мережі в повсякденному житті. Можна виділити основні типи загроз, з якими може зіткнутися дитина під час перебування в мережі Інтернет.
Перша – це сайти, не призначені для перегляду дітьми (інформація, пов’язана з насильством, або яка містить порнографічні матеріали).
Друга загроза пов’язана зі спілкуванням у мережі Інтернет. Це спілкування за допомогою чатів, різноманітних веб-обмінників та систем миттєвого повідомлення. Співрозмовник по іншу сторону монітора може бути не тим, за кого себе видає. Оскільки реєстрація в інтернеті є анонімною, під образом 13-літньої дівчинки може приховуватися 40-річний чоловік.
Третій вид загроз – передача інформації індивідуального характеру, що може бути використана зловмисником.
Також існують загрози технологічного характеру, які пов’язані з тим, що діти можуть зайти на небезпечний сайт, де несвідомо стягнуть на свій комп’ютер вірус або небезпечну програму.
Іще однією загрозою є інтернет-залежність.

Зважаючи на ці фактори, можна дати наступні поради користувачам під час користування інтернетом:

  1. Спілкуйтеся у віртуальному просторі з тими, хто знайомий Вам у реальному житті.
  2. Не повідомляйте особисту інформацію через Мережу.
  3. Використовуйте безпечні, перевірені сайти.
  4. Обдумано здійснюйте онлайн-платежі.

10 простих порад для безпеки у мережі Інтернет

SID2020 2Зловмисники постійно намагаються отримати несанкціонований доступ до Вашого персонального комп’ютеру, комунікатору або планшету, щоб викрасти Ваші персональні дані. Шкідливе програмне забезпечення, спам та фішинг — загрози, що найчастіше зустрічаються CERT-UA. Ці 10 правил — простий спосіб вберегтися від перелічених загроз.

1. Встановіть антивірусний захист

Встановіть та оновлюйте ліцензійний антивірус. Бажано, щоб оновлення здійснювалось регулярно та автоматично. Надайте можливість антивірусу регулярно (наприклад, шомісячно) здійснювати перевірки Ваших файлів. Якщо це можливо, використовуйте фаервол операційної системи — це дозволить контролювати з’єднання Вашого комп’ютера з Інтернетом.

2. Завжди встановлюйте оновлення програмного забезпечення

Розробники операційних систем, браузерів та іншого програмного забезпечення, як антивіруси, системи керування базами даних, офісні пакети програм регулярно випускають оновлення, які закривають виявлені вразливості. Використовуйте автоматичне оновлення, де це можливо. У разі, якщо це не можливо — регулярно вручну оновлюйте Ваше програмне забезпечення, завантажуючи оновлення з офіційних сайтів в Інтернеті.

3. Використовуйте надійні паролі

Важливо вигадати складний для підбору пароль, особливо для вразливих технічних засобів, таких як WiFi-мережі. Не використовуйте скрізь один і той самий пароль, змінюйте його регулярно (наприклад, раз на рік). Не зберігайте Ваші паролі в Інтернет-браузері. Використовуйте двохфакторну автентифікацію там, де це можливо.

4. Приєднуйтесь тільки до перевірених WiFi-мереж

Публічні та незахищені WiFi-мережі дозволяють іншим передивлятись, що Ви відвідуєте в Інтернеті та які дані відправляєте. Тому, не відправляйте важливої інформації (електронні поштові скриньки, дані кредитних карток, дані онлайн-банкінгу тощо) через недовірені та незнайомі мережі. Захищайте Вашу домашню WiFi-мережу за допомогою протоколу WPA з шифруванням AES, щоб захистити Вашу мережу від несанкціонованих втручань ззовні.

5. Не відкривайте повідомлення та незнайомі файли, які Ви не очікуєте

Чи траплялось Вам неочікувано отримати подвідомлення з прикріпленим файлом з гіперпосиланням, або запрошення увійти в систему? Будьте пильними та не відповідайте на такі повідомлення, навіть, якщо Ви знаєте відправника. Приймайте тільки ті повідомлення, які Ви очікували отримати. Ніколи не залишайте спам, видаляйте його.

6. Встановлюйте програмні продукти тільки з офіційних джерел

Програмні продукти для Вашого комунікатора та планшету також можуть містити шкідливі програмні продукти. Тому, встановлюйте програми, дотримуючись ліцензій на їх використання, та тільки з легальних сайтів. Читайте відгуки інших користувачів перед встановленням, якщо вони доступні.

7. Перевіряйте адреси веб-сайтів

Перевіряйте веб-адресу (URL) та сертифікат (замок в адресному рядку Вашого браузеру), щоб визначити, чи не підроблений сайт Ви відвідуєте. Немає зображення замка? Не вводьте чутливої інформації на цьому веб-сайті. Також, використовуйте закладки для веб-сайтів, які Ви часто відвідуєте. Також будьте уважні, відкриваючи абревійовані посилання, які часто використовуються у соціальних мережах.

8. Подумайте перед тим, як викласти щось у мережу Інтернет

Дуже легко викласти інформацію у мережі Інтернет, але дуже складно прибрати її з неї. Тому, думайте перед тим, як викласти щось у Інтернет. Захищайте свої сторінки у соціальних мережах та будьте розбірливими у тому, кому дозволяєте доступ до власних профілів і даних. Якщо Ви ділитесь інформацією, впевніться у тому, що знаєте цю організацію і/або особу. Вкажіть скільки ця інформація може зберігатись та з якими ще організаціями і/або людьми вона може бути розділена ще.

9. Закривайте випливаючі вікна клавішами Alt+F4

Ніколи не клікайте «Згоден», «Ok», «No» або Х для закриття небажаного вспливаючого вікна — Ви можете випадково встановити шкідливе програмне забезпечення. Найкращий шлях закрити таке вікно — комбінація клавіш Alt+F4. Також можливо встановити фільтр випливаючих вікон (pop-up filter).

10. Дійте на власний розсуд

Якщо щось занадто добре, щоб бути правдою — це зазвичай не правда. Будьте пильні та не довіряте тим особам/технологіям/явищам, яких Ви не знаєте.

Важливо: іноді з Вашим комп’ютером трапляється небажане, навіть, якщо Ви дотримувались цих правил. Наприклад, вірус може видалити Ваші дані або Ваш жорсткий диск може бути пошкоджено. Якщо Ви робите резервні копії, Ви зможете використати зкопійовані раніше дані. Можна робити резервні копії на зовнішні носії даних, такі як DVD-диски, USB-носії та жорсткі диски, які зберігати в іншому, відключеному від мережі Інтернет місці.

 Відео про безпеку в Інтернеті:       
- “Захистити свої гроші під час онлайн-шопінгу”  
- “Захисти свою персональну інформацію”
Відео містять короткі поради щодо безпеки в Інтернеті та можуть бути використані під час освітніх заходів як з підлітками, так і з представниками та представницями професійних спільнот.

Матеріали /Режим доступу станом на 10.02.2020/:
Ключові Повідомлення Та Ресурси (Оновлюється Щодня) з web-сайту #ЦЕНТР КРАЩОГО ІНТЕРНЕТУ

https://svalyava-osvita.gov.ua/news/14-44-53-20-06-2019/
https://www.saferinternetday.org/web/ukraine/sid
http://nschool2.ho.ua/zagrozy/osnovni_vydy_zagroz.shtml
http://nschool2.ho.ua/porady/prosti_porady.shtml
http://nncit.tneu.edu.ua/10-prostih-porad-dlya-bezpeki-u-merezhi-internet/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=672&year=2020
http://safe-city.com.ua/osnovni-internet-zagrozy/
https://donntu.edu.ua/podii/onlajn-urok-prisvyachenij-do-dnya-bezpechnogo-internetu-2019.html 
https://www.facebook.com/UkraineSID/
Підготувала науково-технічна бібліотека

зав. сектору Новосад В.Я.

Матеріал підготовлено 10.02.2020р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page