Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Кіборги - це історія країни, в якій ми всі мріємо жити

Героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами", а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу. У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них — посмертно. 16 січня з ініціативи самих "кіборгів", які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів. Можливо, колись ця дата стане офіційною. 18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-"кіборгів", які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

А колись поняття "кіборг" використовували лише в медицині й техніці, називаючи так біологічний організм, що містить механічні або електронні компоненти, і в науковій фантастиці – для позначення вигаданої істоти, напівлюдини-напівмашини. Як це слово прийшло в нашу мову? Чому захисників Донецького аеропорту почали називати кіборгами?
Першими термін cyborg (скорочення від cybernetic organism, кібернетичний організм) вжили у своїх футурологічних статтях американські вчені-нейрофізіологи Клайнс і Клін. Це було на початку 1960-х років. Слово дуже швидко здобуло світове визнання, чому неабияк посприяла його популяризація у науково-фантастичних жанрах. В українську мову слово "кіборг" потрапило, мабуть, у середині – другій половині 1980-х через посередництво американської кіноіндустрії, яка вдало культивувала образи людиномашин (блокбастери "Термінатор" чи "Робокоп"). 

aeroport 2Є дві легенди щодо виникнення цієї назви. За першою, захисники аеропорту самі почали так називати себе, бо своїм виглядом і діями були схожі на героїв бойовиків кінця 1980-х – початку 1990-х років. За іншою легендою, це слово щодо наших бійців вжили вороги. Після декількох тижнів запеклих боїв за аеропорт із застосуванням "градів", важкої артилерії вони так і не змогли "вибити" наших воїнів з аеропорту. Тоді були перехоплені декілька розмов по радіозв’язку сепаратистів і російських військових. Вони казали, що не розуміють, хто їм протистоїть, що це за істоти, чому їх не беруть гармати, як вони виживають після таких сильних обстрілів і знову відкривають вогонь. Мовляв, "це не люди, це – кіборги"

"Прибився до нас на роботу біженець з Донецька... Один з його колишніх співробітників напився стекломоя і пішов воювати за "ДНР". Дзвонить наш біженець сьогодні дізнатися як справи цьому кренделі. Через хвилину розмови кличе всіх і включає гучний зв'язок. Далі мовить боєць "Новоросії": каже, я, блін, не знаю хто захищає Донецький аеропорт, але ми їх три місяці вибити не можемо. Пробували штурмувати – нам таких вломили – ми відійшли. Почали накривати "градами" – вони пірнають в підземні колектори каналізації... Вирішили колектора залити стоками каналізації. Зафігачили "градами" – вони під землю, ми заливаємо колектора. І, типу, захоплюємо територію аеропорту. Я, каже, не знаю, хто там сидить, але це не люди – це кіборги", – цей пост у інтернет-мережі з'явився в кінці вересня, а слідом за ним і слово "кіборги" назавжди закріпилося за захисниками донецького аеропорту.


kiborguФільм "Кіборги"
, який презенують у 2017 р. в різних містах України, викликав потужну хвилю емоцій у глядачів. А саме слово "кіборги", яким українці звикли називати оборонців Донецького аеропорту, ще більше стало сприйматись як синонім мужності та силі нашого воїна. 
Фільм Кіборги - це історія про мир, а не про війну, про країну, в якій ми всі мріємо жити. 
Ахтем Сеітаблаєв: «Кіборги - це історія країни, в якій ми всі мріємо жити»

«У пеклі не можна бути героєм, і від тебе цього не вимагають, але інколи так виходить…», – казав один із американських спецназівців у культовому фільмі Рідлі Скотта «Чорний яструб». Наші «кіборги» знають цю істину не з кіно. За цими подіями було знято фільм "Кіборги", у якому розповідається про захисників Донецького аеропорту. 

Військова драма «Кіборги» заснована на реальних подіях – кожен із зображених героїв має свого прототипа. Під час зйомок режисера Ахтема Сеітаблаєва консультував Кирило Недря, викладач Дніпровського університету внутрішніх справ. Він особисто брав участь в обороні ДАПу та покинув аеропорт після контузії. Частина зйомок проводилася у селі Крюківщина на Київщині, на Гончарівському полігоні під Черніговом знімалися танкові бої, а на запасному аеродромі поблизу Чернігова збудували декорації напівзруйнованого аеропорту. Бюджет фільму склав 48 млн.грн., половину з яких виділило Державне агентство України з питань кіно. 

КІБОРГИ | Офіційний трейлер | 2018

Світла пам'ять загиблим. Здоров'я та миру всім, хто повернувся живим.
Пам'ятаємо. Поважаємо. Слава Героям України!

Джерело (Режим доступу): http://svetlovodsk.com.ua/11654-cyborgs.html
https://dyvys.info/2018/01/16/sogodni-vshanovuyut-den-pam-yati-kiborgiv-muzhnih-zahysnykiv-donetskogo-aeroportu-video/
http://my.rv.ua/hotnews/16-sichnya-den-pam-yati-kiborgiv/
https://drohobych-rada.gov.ua/den-kiborgiv-16-sichnya-drogobychany-vshanuyut-molytvoyu-pam-yat-zahysnykiv-donetskogo-aeroportu/
https://dzerkalo.media/sogodni-ukrayintsi-vshanovuyut-den-pamyati-kiborgiv/
https://zolochiv.net/sogodni-den-pam-yati-zagiblih-kiborgiv-video/
https://ukr.segodnya.ua/regions/donetsk/242-dnya-oborony-kak-kiborgi-zashchishchali-doneckiy-aeroport-586282.html
https://expres.online/archive/digest/2017/12/19/277243-kiborgy-dvi-legendy-vynyknennya-nazvy
https://www.bbc.com/ukrainian/features-42255844
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 16.01.2019 р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page