Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"Горить свіча і пам'яті сльоза, додолу з неї краплями стікає. Земля ридає, плачуть небеса - Майдан Героїв ... Пам’ятає"

pomarancheva22 листопада 2004 року – початок Помаранчевої революції в Україні, загальнонаціональних протестів, мітингів та інших акцій громадянської непокори. Останньою краплею стало оголошення Центральною виборчою комісією результатів другого туру президентських виборів, відповідно до яких Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка. Українці тоді вперше вийшли на Майдан і добилися повторних виборів.

Через рік, у листопаді 2005 року, Ющенко заснував свято – День Свободи.

Згодом, наступним президентом України став Віктор Янукович. Він скасував День Свободи і об’єднав його з Днем Соборності указом від 30 грудня 2011 року.

У листопаді 2013 року українці знову вийшли на Майдан. Чотири роки тому, увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу, незабаром їх було вже 1500, а 24 листопада – понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Протести відбулися також у Львові та Харкові.

Потім відбувся загальностудентський страйк, а 29 листопада на Євромайдані влаштували великий мітинг із закликами до відставки уряду та дострокових виборів у парламент.

Кривавою стала ніч на 30 листопада. Тоді для розгону майданівців злочинна влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими.

18-20 лютого – пік Революції гідності. Відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок та вбито багатьох євромайданівців, які стали героями Небесної сотні. У ніч з 21 на 22 лютого 2014 року Янукович втік з України.

IMG 9255До Дня Гідності та Свободи у Львові відбудеться чимало тематичних заходів. Календар подій Львівської міської ради на 21.11.2017.  Долучаться до відзначення цього Дня і львівські школярі – у всіх навчальних закладах міста 21 листопада 2017 року відбудеться перший урок на тему: «Пізнай свободу! Захищай свободу! Твори свободу…». 21 листопада о 1300 у СЗШ № 27 м. Львова відбудеться заключний гала-концерт та нагородження переможців Мистецького фестиваль «Пам’ятаймо про наших героїв, що за волю поклали безцінне життя!» У СЗШ № 27 імені героя Небесної Сотні Юрія Вербицького другий рік поспіль відбуватиметься патріотичний мистецький фестиваль «Пам’ятаймо про наших героїв, що за волю поклали безцінне життя!». Цьогоріч активну участь у ньому взяли учні навчальних закладів Галицького та Франківського районів м. Львова.

Мета фестивалю – вшанування героїв Небесної Сотні та героїв АТО, виховання в учнівської молоді почуття високого патріотизму та національної свідомості. Організаторами творчого фестивалю є відділ освіти Галицького та Франківського районів управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради та СЗШ № 27 м. Львова, у якій навчався герой Небесної Сотні Юрій Вербицький. Упродовж 8 та 9 листопада 2017 року учні 1-11 класів шкіл Галицького та Франківського районів м. Львова на базі СЗШ № 27 м. Львова ім. героя Небесної Сотні Юрія Вербицького взяли участь у відбірковому етапі фестивалю у конкурсах: художнього читання, у вокальному (солісти, дуети, тріо, ансамблі) та плаката на патріотичну тематику. Серед гостей була присутня дочка Юрія Вербицького Уляна. Вона висловила вдячність талановитим учасникам, які щиро прославляють патріотів сучасної України.

Символічно, що День Гідності збігається з Днем святого Михаїла або, як його називають, — Собором святого архистратига Михаїла, що відзначають 21 листопада. Із XII сторіччя архістратига Михаїла зображали на гербах Києва. Він вважається янголом-охоронцем української столиці. Символ архістратига Михаїла був зображений на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на козацьких прапорах. Образ святого Михаїла уособлює перемогу добра над темними силами.

Коли ще Слово Богом не було,
Коли здавалось, що воно заснуло,
Змертвіло передавлене крило,
Отрутою впеклось чуже жало,
Бо першим піднімалося під кулі.

В ристалищах народів і держав
Воно являлось привидом повстання,
То дух його із праху воскресав,
Молитвою ярів у небеса,
Завжди, немов уперше… Як востаннє.

Воно сіяло в світлих образах.
По місяця холодній пекторалі
Котилася зажурена сльоза,
А крізь віки усміхнений Кобзар
Проносив золоті свої скрижалі.

Похідним маршем, рокотом бандур
Верталося до рідної господи,
Під пильним зором хижих диктатур,
Імперій і часів порвавши мур,
Зростало Слово із своїм народом.

…Та знов війни кривавий ятаган
Свої криві пропалює дороги,
Немов із пекла сочиться дурман,
Але співає сонячний Майдан.
У ріднім Слові воскресивши Бога...

/Наталя Дзюбенко-Мейс/

 

Матеріали (режим доступу): Телеканал ПРЯМИЙ
https://www.kadrovik01.com.ua/news/960-21-listopada-den-gidnosti-i-svobodi-robochijj-den
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/300/2017
http://gazeta.lviv.ua/2017/11/20/u-shkolax-lvova-vidznachat-den-gidnosti-ta-svobodi/
http://dyvys.info/2017/11/20/yak-u-lvovi-projde-den-gidnosti-ta-svobody-programa/
Підготувала науково-технічна бібліотека

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page