Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Великий реформатор українського православ’я. Зберіг українську автентичність від клятих зайд: Спом'янемо великого сина України та Молдови. 420 років від дня народження митрополита Петра Могили

Петро Могила увійшов в історію як непересічний політик, дипломат, письменник, меценат і просвітитель, але :

  • зумів відстояти інтереси давньої православної віри в Україні та Білорусії всередині Речі Посполитої, домігшись рівності православних, уніатів і католиків, при цьому ім'я блаженнійшого митрополита згадували з великою повагою як в Римі, так і в Варшаві, і в Москві. Він умів бути незалежним сам і зберігати незалежність української Церкви, а Київ за часів Петра Могили знову зажив слави одного з центрів європейського православ'я;
  • виступив ініціатором створення в Україні системи навчальних закладів європейського рівня. Його ім'ям названа Києво-Могилянська колегія (потім академія), тому що у 1632 р. Петро Могила об'єднав Київську братську та Лаврську школи;
  • йому в тісній співпраці з гетьманом Петром Сагайдачним (1577-1622) вдавалося зберегти міжконфесійний і міжнаціональний мир в Україні, утримуючи свою паству від насильницьких дій щодо іновірців. Стараннями Сагайдачного і Могили не було ані виснажливих воєн, ані кровопролитних повстань, розвивалися українські міста, торгівля, землеробство, а сам Петро Могила вмів знаходити спільну мову і з польським королем Владиславом IV, і з запорізькими отаманами, і з Москвою. Символічно, що в рік його смерті (1647) закінчився мир і почалася зовсім інша епоха в історії України - спочатку протистояння Богдана Хмельницького з польськими магнатами, потім руйнівні війни 1648-1954 рр., Переяславська Рада (1654), а потім період Руїни (1657- 1687 рр.) аж до початку гетьманства Івана Мазепи.  

Головні подвиги Петра Могили здійснені заради України

  • Пост архімандрита Києво-Печерської лаври.
  • Очоливши лавру, новий архімандрит загорівся ідеєю просвітництва, видання нових книг, яких так не вистачало на той момент православним українцям. Друкарня Києво-Печерської лаври при новому главі запрацювала в небачених до того масштабах, ставши одним з найбільших центрів книгодрукування в Україні та Білорусії. За 5 років архімандритства Петра Могили в лаврській друкарні було надруковано 15 найменувань різних книг (це дуже багато). Як писав дослідник історії української Церкви Іван Огієнко, "могилянська доба - це найкраща доба в житті Печерської друкарні, доба її повного розквіту та многоплідної праці. В історії української культури початкове печерське друкарство займає найпочесніше місце".
  • Однак найбільш нагальним на той момент завданням був захист українського православ'я від уніатів, і навіть не стільки від тих, хто з колами в руках домагався передачі української Церкви під свою юрисдикцію, скільки від інших, які отримували вищу освіту в Римі і в католицьких колегіях інших європейських міст. Для інтелектуальної протидії новій загрозі були потрібні перш за все власні освічені кадри. З цією метою архімандрит задумав створити мережу православних шкіл в Україні. Почати він вирішив, природно, з лаврської школи. Архімандрит Петро дочекався повернення посланих за кордон юнаків і поставив їх вчителями, взяв вчених зі Львівського братства, організував у лаврі перший гуртожиток для бідних учнів, дав для утримання училища кілька сіл зі свого маєтку і волостей лаврських.
  • Була оновлена ​​церква Успіння Божої Матері, прикрашені святі печери, повернутий під управління лаври древній Пустинно-Миколаївський монастир; він же заснував Голосіївську пустинь і за свої кошти влаштував богадільню.
  • Кафедра митрополита. Митрополитом Київським було обрано Петра Могилу. Посвята П. Могили відбулися у Львові і були здійснені львівським єпископом як екзархом Константинопольського патріарха.
  • Займався Петро Могила і зміцненням внутрішньоцерковної дисципліни. Новий митрополит висунув до всіх пастирів суворі, але справедливі вимоги. Стосувалися вони перш за все обов'язкової для всіх священиків загальної і богословської освіти, ретельного дотримання канонічних правил. У своїх грамотах і посланнях отець Петро кожен раз звертав увагу священнослужителів на необхідність своїм життям і діяльністю бути кращим прикладом для мирян, смиренно виконувати всі заповіді Божі, невтомно піклуватися про паству, сумлінно оберігаючи свою гідність від найменших проступків. За невідповідність цим вимогам священики безжально усувалися від служби.
  • Саме завдяки невтомній діяльності митрополита Петра Могили українське православ'я зуміло не тільки вижити в умовах потужного державного пресингу, але і відновити втрачені позиції. Заданий отцем Петром високий стандарт (освітній, моральний, громадянський) українського священика в подальшому дуже сприяв підвищенню авторитету Церкви в усьому православному світі. Не випадково потім, після переходу Гетьманщини під юрисдикцію Росії, всі кращі духовні кадри були перевезені до Першопрестольної саме з України.

Матеріали використані з веб-сайту http://heroes.profi-forex.org/ua/mitropolit-petro-mogila
Підготувала науково-технічна бібліотека

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page