Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Відновлення екосистем. 5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Охорона навколишнього природного середовища – це система державних, суспільних та міжнародних заходів, які забезпечують раціональне використання, відновлення, примноження та збереження природних ресурсів від руйнування, забруднення та виснаження. vkladka den ohorony seredovyshcha

   Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day). Цього дня 1972 р. в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП). Офіційно Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972 р. (резолюція № A/RES/2994 (XXVII)). Також була заснована нова організація в системі ООН — Програма ООН по навколишньому середовищу, під егідою якої з тих пір і відзначається всім світовим співтовариством щорічно День охорони довкілля.
     Цьому передувала велика підготовча робота. Зокрема, 11 травня 1971 р. генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».
     Всесвітній день охорони довкілля є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.Environment Day
 
    Тема цьогорічного Всесвітнього дня навколишнього середовища – «Відновлення екосистем». У Всесвітній день навколишнього середовища 2021 року розпочнеться Десятиліття ООН з відновлення екосистем. Відновлення може мати різні форми: вирощування дерев, озеленення міст, очищення річок та узбереж, зменшення тиску на екосистему загалом.
 
    Святкування цього Дня розраховане на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони довкілля; дати народам світу можливість активно сприяти стійкому й справедливому розвитку; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади; а також роз'яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більше безпечне й благополучне майбутнє.
   Важко визначити, коли саме почалося вивчення екології. Окремі дисципліни біології та наук про Землю відносяться до стародавніх цивілізацій. Цим займалися греки, єгиптяни і римляни. Наприклад, Гіппократ і Аристотель були серед перших зареєстрованих вчених, які записували свої спостереження про те, що зараз можна вважати екологією. Геродот записав спостереження за такими темами, як рівновага і регулювання в природі того, що ми знаємо як екосистеми. Він ставив це на передній план ранніх екологічних досліджень.
Environment Day 4 2Деякі з найбільш важливих понять екології з’явилися приблизно в 1700-х роках, коли вчені стали розуміти такі поняття, як харчові ланцюги, управління населенням і спадковість. Пізніше дослідники стали спостерігати і теоретизувати вплив планети на живі організми з такими концепціями як адаптація та еволюція.
   Сам термін «екологія» був вперше введений Ернстом Геккелем у 1866 р.
Екологія фокусується на життєвих процесах і адаптації, енергії в живих спільнотах, кінцевому зростанні і розвитку цілих екосистем, а також на тому, як біорізноманіття проявляється в навколишньому середовищі.
Екосистема може бути невеликою, як калюжа на вашому задньому дворі, при цьому лише кілька організмів взаємодіють один з одним. Або вона може бути великою як ліс, з величезною кількістю взаємодіючих організмів. Екологи – вчені, які вивчають взаємодії в екосистемах, відкривають багато нового.
Одним з основних видів діяльності організмів в екосистемі є пошук енергії. Всі живі істоти в екосистемі потребують енергії, щоб вижити. Всі частини екосистеми працюють разом. Процеси дуже залежать від природних циклів. Екосистеми постійно змінюються.
Такий захід як святкування цього Дня, розрахований на те, щоб дати народам світу можливість активно сприяти стійкому і справедливому розвитку, сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади. А також роз’яснювати корисність партнерських відносин, з тим щоб у всіх країн і народів було більш безпечне і благополучне майбутнє.
 
Всесвітній день довкілля 2021: цього червня подбайте про планету разом із Samsung.

WED Campaign main1 1000x533Samsung Electronics усвідомлює, наскільки важливо не просто розробляти інноваційні продукти й послуги з огляду на їхній вплив на довкілля, а й поширювати інформацію про одну з найбільш актуальних проблем нашої планети – екологічну сталість.

Саме тому цього червня з нагоди Всесвітнього дня довкілля компанія розпочинає місяць ініціатив, програм та інновацій у галузі сталого розвитку. Всесвітній день довкілля – це міжнародна ініціатива, започаткована Програмою ООН із довкілля (United Nations Environment Programme, UNEP), що передбачає поширення інформації про екологічну сталість за участі людей з усього світу.

Щоб до цього Всесвітнього дня довкілля надихнути людей на креативні екологічні рішення, Samsung розпочинає свій місяць екологічної сталості запуском Small World – колекції фігурок, яких можна самостійно вирізати з картонних коробок. Ця ініціатива, розроблена в співпраці з Papersmith, має на меті дати упаковці друге життя.

WED Campaign main2 1000x416Нове застосування картонної упаковки. Починаючи з 2020 року Samsung розширює свій революційний дизайн Eco-Package, що дає змогу перетворити коробки від телевізорів на корисні предмети інтер’єру. Надихаючись цим простим рішенням –пунктирна розмітка як веселий і простий інструмент, що заохочує користувачів діяти екологічніше, – Samsung розпочинає свій місяць екологічних активностей з програми Small World. Вона пропонує ще більше можливостей для креативного повторного використання картонних коробок.
Щоб втілити програму Small World у життя, компанія Samsung об’єднала зусилля з Ей Джей Сміт, більш відомою як Papersmith, – визнаною мисткинею з Амстердама, що працює з папером. Результатом цієї колаборації стали дивовижні витвори мистецтва, такі як будівлі, тварини й рослини, виготовлені тільки з упаковок телевізорів Samsung, Galaxy S21, Galaxy Buds Pro та іншої техніки. Крім того, люди з усього світу теж можуть долучитися до програми й створити деяких персонажів Small World завдяки 12 принтам, доступним онлайн. Своєю творчістю користувачі можуть ділитися в соцмережах із хештегом #ReimagineABetterPlanet (Зробімо планету кращою).

Екологічна сталість у кожній дрібниці. Що стосується екологічності, то не існує недостатніх зусиль. А тому в рамках місяця поширення інформації щодо екологічної сталості Samsung передає силу інновацій безпосередньо в руки своїх співробітників. Цього червня працівники корейського підрозділу Samsung зможуть взяти участь у конкурсі екологічних ідей на платформі MOSAIC – ініціативі компанії для розвитку колаборацій. Починаючи з 9 червня вони матимуть два тижні, щоб за допомогою MOSAIC розповісти про власні винахідливі та креативні ідеї щодо продуктів і послуг, дружніх до довкілля. Наприкінці місяця відбудеться внутрішнє оголошення й нагородження переможців, чиї заявки якнайкраще зможуть вбудуватися чи доповнити вже наявні екологічні рішення компанії щодо продуктів, послуг і упаковок.

Samsung Electronics прагне імплементувати принципи екологічної сталості в усі аспекти своєї діяльності. Під час розробки продукції детально продумуються способи мінімізації її впливу на довкілля на всіх етапах життєвого циклу – від планування й виробництва до споживання й переробки.

vsesvitniy day enviomentВітаємо всіх з Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища та закликаємо берегти все живе, що нас оточує, бо від нас залежить як житимуть наступні покоління. 
Ми всі живемо на одній планеті, і забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. 
Зроби хоча б один крок для покращення стану довкілля: посади дерево, прибери подвір’я і піклуйся про збереження природних скарбів. 

Саме від нас залежить наше майбутнє!

До вашої уваги тематична книжкова виставка:"Охорона навколишнього природного середовищата віртуальна виставка "Україна - земля квітучої краси. Твори українських письменників про красу рідного краю"Запрошуємо до перегляду! 

Матеріали /Режим доступу станом на 04.06.2021р. /:
http://library.nltu.edu.ua/index.php/novyny/872-tysiacholittia-dovkillia-prystupyty-do-dii-5-chervnia-vsesvitnii-den-navkolyshnoho-seredovyshcha 
https://ecologiya.com.ua/news/560857-privitannya-iz-vsesvitnim-dnem-okhoroni-navkolishnogo-seredovischa 
https://darg.gov.ua/_5_chervnja_vsesvitnij_denj_0_0_0_11101_1.html 
http://epl.org.ua/events/vsesvitnij-den-ohorony-navkolyshnogo-seredovyshha-2021-06-05/
https://deplv.gov.ua/2021/06/05/5-chervnya-vsesvitnij-den-dovkillya-vitayemo-vsih-pryrodolyubiv/ 
https://nubip.edu.ua/node/93497

Підготувала Науково-технічна бібліотека
Новосад В.Я., зав. сектору НТБ;
Гордійчук Х.Т., провідний бібліотекар НТБ

Матеріал підготовлено 04.06.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page