Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

#ВсіхНеЗасудиш! Бібліотеки сповідують інтелектуальну свободу та вільний і рівний доступ до інформації

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР" - книга про нашу епоху. І про кожного з нас. Про цю книжку має знати вся Україна. Не тільки задля того, аби усвідомити події недавнього минулого, але насамперед задля того — аби не повторилося. А повторитися може. Судячи з тих зусиль, які вкладає Москва у «гібридну війну» проти України — повторення пережитого цілком можливе.the court banned Stuss book

the court banned Stuss book 2"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР" — публіцистична книга українського історика, головного редактора порталу «Історична правда», публіциста Вахтанга Кіпіані про кримінальну справу, життя і смерть українського поета-дисидента Василя Стуса. Книгу видало харківське видавництво Vivat в серії Бібліотека «Історичної правди».

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком в травні 2019 року у видавництві Vivat, та отримала ряд премій:

  • Book Forum Lviv — персональна відзнака директорки ГО «Форуму видавців»,
  • Черкаського книжкового фестивалю в номінації «Науково-популярна книга для дорослих»,
  • члени Українського ПЕН-клубу включили «Справу Василя Стуса» до переліку найкращих книжок 2019-го, які з'явилися друком у вітчизняних видавництвах.

Про видання. Книга В.Кіпіані “Справа Василя Стуса” на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.

У назві книги вказано лише одне ім'я: Василь Стус. Одначе, кожному зрозуміло, що з цим ім'ям пов'язана ціла епоха, яка в історії названа «Рухом опору» й у свідомості людей поіменована «шістдесятництвом».
Близько ста прізвищ представників цього покоління згадуються у цій книжці крізь призму кагебістських документів про обшуки, допити, переслідування, арешти. Йдеться про побратимів, друзів, навіть про співкамерників Стуса.

Історія створення. Книгу написано на основі матеріалів кримінальної справи Василя Стуса 1980 року, що зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ (колишній архів КДБ). Матеріали стали доступними внаслідок ухвалення пакету зініційованих Українським інститутом національної пам'яті декомунізаційних законів. Матеріали кримінальної справи містяться в шести томах. До книги було включено основні, найголовніші матеріали кримінальної справи. Документи, які включали до книги, наведено в повному обсязі, без редагування. Робота над книгою тривала 6 місяців, над нею також активно працювала редактор видавництва «Vivat» Галина Сологуб.
За словами автора, Вахтанга Кіпіані, мета книги — змінити «плакатне» ставлення до Василя Стуса і людей, які його оточували. Зокрема, Кіпіані заявляв, що «Кримінальна справа Василя Семеновича Стуса — це хроніка боротьби злочинної комуністичної системи з людиною, повної болі та гідності. Ми бачимо громадянина, правозахисника, творчу особистість, який чудово розуміє наслідки своєї „негнучкості“ перед каральною машиною. І тим не менше він іде до кінця.»

the court banned Stuss book 6Зміст. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, свідчення очевидців, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Крім власне архівних матеріалів книжка містить статті укладача та дисидента Василя Овсієнка та інтерв'ю з останнім співкамерником поета, російським політв'язнем Леонідом Бородіним.
Обкладинкою книги є оригінал обкладинки першого тому справи поета в КДБ. Додано лише назву книги та портрет Стуса з цієї ж справи. У книзі є наступні розділи:

  • Кримінальна справа № 5 — книга життя і смерті Василя Стуса
  • Матеріали з шести томів справи
  • Серце, самогубство чи вбивство? Як загинув Василь Стус
  • Свідок уходу. Останні дні Василя Стуса
  • Стус і Нобель. Демістифікація міфу
  • Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?
  • З таборового зошита. Останній відомий текст Василя Стуса

Документи, зібрані Вахтангом Кіпіані в архівах КДБ УРСР, стосуються другого арешту (14 травня 1980 р.), слідства, суду, ув'язнення Василя Стуса. І його трагічної загибелі у тюрмі в с.Кучино Чусовського району Пермської обл.(в ніч з 3 на 4 вересня 1985).
Обширний матеріал для роздумів, який тільки недавно (05 липня 2011 року) одержав гриф «розсекречено». Шість томів кримінальної справи № 5 — книги життя і смерті Василя Стуса.
До цих документальних матеріалів додано 12 записів «З таборового зошита. Останній відомий текст Василя Стуса», який чудом вдалося пронести поза щупальці тюремного спрута катів.
А ще тут уміщені 4 статті: «Серце, самогубство чи вбивство? Як загинув Василь Стус « (Василь Овсієнко); «Свідок уходу. Останні дні Василя Стуса», «Стус і Нобель. Демістифікація міфу», «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?» (Всі три — Вахтанга Кіпіані).

Ганна Кузьо. «Справа Стуса» Вахтанг Кіпіані. Відгук на книгу «Справа Стуса», автор Вахтанг Кіпіані. Youtube-канал Ганни Кузьо. 14 серп. 2020


the court banned Stuss book 4the court banned Stuss book 3З серпня 2019 року триває судовий процес за позовом Віктора Медведчука про заборону і розповсюдження видання. Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

Що оскаржує Медведчук? Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика, через що вимагає заборонити розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".
У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.
Нагадаємо, що книга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.

stusРішення Дарницького районного суду. Дарницький районний суд 19 жовтня 2020 року за головуванням судді Марини Заставенко (раніше — суддя Червоногвардійського районного суду м. Макіївки Донецької області) ухвалив рішення, частково задовольняючи позов Віктора Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat, визнавши окремі факти стосовно Медведчука неправдивими, цим заборонивши видання і поширення книги «Справа Василя Стуса» та пов'язаних матеріалів з Віктором Медведчуком. Було заборонено розповсюдження також надрукованого тиражу, який містить інформацію про Медведчука, а також супутню інформацію щодо вилучених фрагментів на радіо, телебаченні, мережі Інтернет та інших ЗМІ. У той же день, автором було оголошено, що весь тираж книги було розкуплено і склади порожні. Видавництво «Vivat» повідомило про намір оскаржити рішення про заборону книги

Додамо, що видавництво Vivat ще додруковує заборонену книгу. Її все ще можна придбати.

the court banned Stuss book 5Після рішення Дарницького райсуду про заборону поширювати книгу "Справа Василя Стуса" українці запустили флешмоб #купивБЕЗдозволу. Користувачі соцмереж публікують фото книги з відповідним хештегом. "Тепер кожна порядна людина має купити й прочитати книгу Кіпіані про Стуса й мдведчука. Найкращої реклами годі й шукати", – зазначив блогер Назар Токар у твіттері.

Голос правди не спинити! Суд над Стусом триває! @vivat_book та @abuk.ua почали роботу над записом аудіо адаптації книги "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані. Книга на 80% складається з архівних документів. Деякі з них важко сприймати на слух, тому аудіоверсія буде адаптована для полегшення сприйняття на слух. Озвучить аудіо книгу - актор та режисер Ахтем Саїтаблаєв.

#ВсіхНеЗасудиш! 
За правду потрібно боротись і правду потрібно знати.  
Читайте про Стуса, читайте Стуса, бо це наша історія!

Джерело /Режим доступу станом на 21.10.2020/: 
https://vivat-book.com.ua/ru/sprava-vasylya-stusa-zbirka-dokumentiv-z-arkhivu-kolyshnogo-kdb-ursr.html
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%8F_%D0%A1%D1%82%D1%83%D1%81%D0%B0_(%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0)
https://www.5.ua/suspilstvo/rishennia-imenem-ukrainy-vynesene-sud-chastkovo-zadovolnyv-vymohy-medvedchuka-u-spravi-stusa-226848.html
https://www.yakaboo.ua/sprava-vasilja-stusa.html
http://tvoemisto.tv/news/sud_zaboronyv_rozpovsyudzhennya_knygy_sprava_vasylya_stusa_u_chomu_prychyna_114197.html
http://www.library.tnpu.edu.ua/index.php/exhibitions/744-stys 
https://portal.lviv.ua/news/2020/07/12/za-dva-try-dni-rozkupyly-misiachni-zapasy-knyhy-sprava-vasylia-stusa-vakhtanh-kipiani
https://www.the-village.com.ua/village/culture/culture-news/303143-sud-u-kievi-zaboroniv-rozpovsyudzhuvati-knizhku-pro-vasilya-stusa

Підготувала Науково-технічна бібліотека
Відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
Гордійчук Х., бібліотекар
Новосад В., зав. сектору

Матеріал підготовлено 21.10.2020р.


Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page