Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Привітання Президента УБА Оксани Бруй до Всеукраїнського дня бібліотек 2020!

Друзі! 30 вересня ‒ Всеукраїнський день бібліотек!

library dayВітаю всіх, хто гордо називає себе Бібліотекарем чи Бібліотекаркою, бо саме ми щодня творимо наші бібліотеки для кожного, хто потребує цього, хто приходить до нас в реалі або віртуально щодня, чи ще навіть не підозрює, що саме в бібліотеці може знайти відповіді на питання та виклики, які ставить перед ним життя.

Також вітаю всіх, хто разом з нами розбудовує бібліотеки в Україні ‒ в громадах, в університетах, в школах, в науково-дослідних інститутах, в професійних спільнотах ‒ наших друзів, партнерів, читачів, користувачів, представників державної влади та місцевого самоврядування.

Дуже не хочеться у привітанні говорити банальну фразу, що "цей рік був складним", але так це і є. Цей рік дійсно видався не просто складним, а дуже складним. Нам довелося долати чимало викликів. Їх ми мали достатньо й раніше: з матеріально-технічним забезпеченням, актуальністю бібліотечних колекцій, ІТ, нормативно-правовим забезпеченням, заробітною платнею, кваліфікацією бібліотекарів, закриттям бібліотек, відсутністю політичної волі та ресурсів на реалізацію Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року, прийнятої ще у 2016 році. А в 2020 році перед нами постали й нові виклики, пов'язані з пандемією коронавірусу Covid-19.

Бібліотекарі дуже творчо підійшли до ситуації. Бажання та необхідність не втратити й підтримати наших користувачів та один одного в складних умовах карантину спонукали нас по-новому переглянути наші послуги й активізувати їх в дистанційному режимі. І це не лише доступ до ресурсів, а й довідки та консультації з широкої тематики, і навчання та культурно-освітні заходи. Якщо раніше ми зустрічалися з письменниками, науковцями, іншими цікавими людьми в залах бібліотек, то тепер бібліотеки розширили свої межі на весь інтернет ‒ і залами бібліотеки стали zoom, google meet, skype, facebook. Ми швидко опанували нові цифрові інструменти, вчимося самі та навчаємо наших користувачів.

Робота бібліотек в умовах пандемії показала, наскільки впровадження ІТ є критично необхідним для бібліотек і нашою больовою точкою. Але долаючи ці виклики, бібліотеки демонструють своє значення й свій потенціал у творенні, підтримці та розвитку спільнот. В онлайні бібліотеки виходять за межі усталених цільових та локальних груп, з якими працювали до того фізично, та залучають значно ширшу аудиторію ‒ і на практиці втілюють девіз Української бібліотечної асоціації 2020 року: "Бібліотека ‒ Всесвіт у зручному форматі".

Під час адаптивного карантину бібліотеки повертаються до звичного життя і відчиняють свої двері для користувачів, хоча й в обмеженому режимі. Однак, ми не знаємо скільки ще триватиме пандемія і в яких обставинах доведеться працювати нашим бібліотекам. Існує думка, що стан невизначеності, в якому ми перебуваємо останні півроку, стане в майбутньому звичним. Тому нам необхідно закріпити наші вміння та навички працювати й творити в умовах невизначеності. Впевнена, що бібліотекарі достойно справляться з цим завданням. Ми це вже продемонстрували.

Тож бажаю всім бібліотекарям отримувати задоволення від своєї роботи, розбудовувати свої бібліотеки та свої спільноти! Бажаю керівникам держави розуміти й бачити в бібліотеках потужний інструмент у розвитку суспільства, інституцій, організацій та спроможностей громад, а в бібліотекарях ‒ своїх партнерів у досягненні цих цілей! Бажаю кожному та кожній мати свою бібліотеку: і як місце, де вас чекають та де ви отримаєте відповіді й допомогу у вирішенні своїх питань, нові знання та вміння, емоції та враження, і як спільноту однодумців! Бажаю усім нам мати свою бібліотеку, яку ми з гордістю будемо представляти нашим друзям і гостям з інших країн!

Зі святом! З Всеукраїнським днем бібліотек! 

Щиро
Президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація Оксана Бруй

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page