Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

На нашій - не своїй землі... Це Іловайськ, це вже не Крути! Пам’ятаємо! Не забудемо!

Серпень 2014. Іловайськ.
Невеличке місто, важливий залізничний центр, на схід від Донецька, яке у свідомості українців з географічної точки стало точкою болю.

ilovausk 2014"ІЛОВАЙСЬКИЙ КОТЕЛ". 10 серпня 2014 року розпочалися перші бойові зіткнення між українськими військовими і озброєними формуваннями так званої ДНР за активної підтримки збройних сил Російської Федерації за один із стратегічно важливих об’єктів Донбасу. 
Одержавши контроль над Іловайськом, який розташований за 25 км від Донецька, українські війська могли б відрізати постачання зброї та живої сили до окупованого Донецька.
Метою військової операції було знищення укріпрайонів і блокпостів сепаратистів, встановлення повного контролю над важливим стратегічним плацдармом. 12 серпня українські армійські частини намагалися захопити місто з заходу (з боку Шахтарська), але не змогли – проросійські найманці вели вогонь з житлових будинків, а також за потужної підтримки важкої артилерії.
Vtratu ilovЯк відомо, друга спроба штурму міста розпочалась 18 серпня – тоді українські військовослужбовці змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, але після того, як 23-24 серпня Росія ввела свої регулярні війська, 28 серпня угруповання ЗСУ опинилося в оточенні.
Тоді в Іловайський «котел» потрапили батальйони «Донбас», «Дніпро-1», батальйони МВС «Херсон», «Світязь» і «Миротворець», «Шахтарськ», а також зведена рота 93-ї та 17-ї бригад ЗСУ. Вже 29 серпня президент РФ виступив з пропозицією про гуманітарний коридор, який, начебто, гарантуватиме нашим військовим вихід із Іловайська.
Але вся суть псевдомиротвочої ініціативи головного ідеолога війни на сході України стала відома вже 30 серпня, коли колони українських солдат під час виходу з міста були підступно розстріляні російськими військовими.
В історію бої за Іловайськ, які тривали майже місяць, увійшли під назвою «Іловайський котел». Втрати української армії під Іловайськом стали одними з наймасштабніших за весь час бойових дій на сході країни, і спонукали українську сторону погодитися на умови Мінського перемир’я, підписаного 5 вересня 2014 року в білоруській столиці.
 
КНИГИ ПРО ІЛОВАЙСЬК-2014
  • Положій, Євген Вікторович Іловайськ : розповіді про справжніх людей / Євген Положій. – Харків: Фоліо, 2015. – 377
Автор книги "Іловайськ" Євген Положій: "Подивимося, чи готове наше суспільство до такої книги про війну..."

book ilovpologii"Іловайськ" - книга про мужність неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в "Іловайському котлі", що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.
Автор почув історії близька сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях. Тим не менше, просимо вважати всі збіги імен, прізвищ та позивних віпадковими.
Євген Положій — відомий журналіст і письменник. У видавництві «Фоліо» вийшли його романи «Потяг», "Мері та її аеропорт", «Дядечко на ім’я Бог», «Вежі мовчання», «Юрій Юрійович, улюбленець жінок», «Риб’ячі діти».

  • Зіненко Р. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. 

Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися  7–24 серпня 2014 року.
Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися  25–31 серпня 2014 року.

book warzinenko rРоман Зіненко (нар. 1974 р.), колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України — «Іловайський щоденник», чесну і відверту розповідь очевидця, де нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах.
Метою написання «Хроніки Іловайської трагедії» було прагнення автора зберегти і оприлюднити правдиву картину Іловайської операції в тому вигляді, в якому вона залишилися в пам’яті її учасників. До цього унікального видання увійшли свідоцтва понад півтори сотні бійців і офіцерів, від добровольців до вищого керівництва Сектора «Б», було згадано імена, прізвища та позивні близько семисот бійців добробатів і підрозділів ЗСУ. Окрім того, Романові Зіненку довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України також вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів оприлюднена вперше. Перша частина видання висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7–24 серпня 2014 року, коли бої точилися як в Іловайську, так і навколо нього.
«Хроніка Іловайської трагедії» мала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив кривавим «зеленим коридором». Свідоцтва багатьох з них увійшли до другого, переробленого та доповненого, видання книги, що ставить іще більше питань, на які поки що немає відповіді й які намагаються замовчувати.

Нова книга Романа Зіненка є результатом  ретельного  дослідження, яке грунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б»,  учасників Іловайської  трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити  й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України також вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом,  залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково  будуть отримані відповіді.

Результаты поиска

Все результаты

  • Зіненко Р. «Іловайський щоденник»

Zinenko 2Роман Зіненко народився 1 квітня 1974 року, і все його життя пов'язане з містом Дніпро. Він ніколи не вважав себе патріотом, але коли в 2014 році виникла загроза війни й втрати суверенітету України, колишній морський піхотинець записався серед перших у батальйон «Дніпро-1», щоб захищати своє місто і свою країну. Він був серед тих, хто опинився в пеклі Іловайська в серпні 2014-го, і не тільки вижив, а й допоміг вибратися з «котла» своїм товаришам, зокрема й тяжкопораненим. «Я вже здолав певний шлях, — пише Зіненко, —  і на цьому шляху набув досвіду, якого немає у тих, хто лише нещодавно зважився стати на захист своєї Батьківщини. Моя місія — не вбивати, а поділитися набутим досвідом, який допоможе сміливим людям вижити в цій війні та повернутися до своїх родин».

«Іловайський щоденник» Романа Зіненка  —  чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону «Дніпро-1», який пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.

Сам автор так описує книгу: "Моя місія — не вбивати, а поділитися набутим досвідом, який допоможе сміливим людям вижити в цій війні та повернутися до своїх родин."

trailerФільм «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас» (робочі назви «Іловайська історія» та «Іловайськ 2014») — український повнометражний художній фільм режисера Івана Тимченка про бої за Іловайськ під час війни на Донбасі. Фільм вийшов в український широкий прокат 29 серпня 2019 року.
Сюжет. Командир штурмової групи батальйону «Донбас» Бішут, поранений у бою за Іловайськ, дивом лишається живий в окупованому місті. Його розшукує призначений комендантом Іловайська російський офіцер Рунков, для якого ця війна перетворилася на особисту трагедію, і він жадає не справедливості, а помсти.
У соціальній мережі Facebook на сторінці Українське Кіно презентовано художній фільм «ІЛОВАЙСЬК 2014. БАТАЛЬЙОН «ДОНБАС». Запрошуємо до перегляду.

 

Вони зійшлись: любов і смерть –
В запеклому нерівнім герці.
Народ в чеканні, мов завмер,
І материнське рвалось серце.
Там кров’ю плакала земля
(Це Іловайськ, це вже не Крути),
Як дикі найманці Кремля
Героям розривали груди.
Й кипіла кров у тім котлі,
Гаряча, свіжа кров, синівська.
Не батальйон – там… полк поліг,
Так і не дочекавшись війська
З важкою технікою. Ні!
Таке ніколи не забути,
Й нема прощення тій брехні,
Якої би могло й не бути.
Всіх рухала свята любов,
Яку – ні вбить, ні розстріляти,
І на сторожі її – Бог,
А з нею можна все здолати.
Сьогодні воїн наш слабкий:
Напівоснащений, розбутий,
Та піднімаються полки,
Тож Україні жити, бути!
/10.09.2014. Ганна Верес/unian ilov

Матеріали /Режим доступу станом на 25.08.2020р./: 
https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/2757782-cogo-dna-u-2014-roci-pocalis-zapekli-boi-za-ilovajsk.html
http://library.nltu.edu.ua/index.php/novyny/384-ilovaisk-lytsari-neba
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%97_%D0%B7%D0%B0_%D0%86%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA#%D0%92%D0%B8%D1%85%D1%96%D0%B4_%D0%B7_%D0%86%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0 
https://folio.com.ua/books/Ilovayskyy-shchodennik
https://espreso.tv/article/2015/08/27/avtor_knygy_quotilovayskquot_yevgen_polozhiy_podyvymosya__chy_gotove_nashe_suspilstvo_do_takoyi_knygy_pro_viynu 
http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000013815
https://www.5.ua/interview/yevhen-polozhii-avtor-knyhy-ilovaisk-meni-bulo-vazhlyvo-pokazaty-zitknennia-tsyvilizatsii-ukrainskoi-ta-rosiiskoi-91409.html
https://folio.com.ua/books/Viyna-yakoyi-ne-bulo-Hronika-Ilovayskoyi-tragediyi-Chastyna-1
https://folio.com.ua/books/Viyna-yakoyi-ne-bulo-Hronika-Ilovayskoyi-tragediyi-V-2-tomah
https://www.volynnews.com/news/all/viyna-iakoyi-ne-bulo-chomu-ne-hovoriat-khto-zakhopyv-v-polon-pershykh-r/
https://www.radiosvoboda.org/a/donbas-realii-ilovaysk/30140480.html

Підготувала науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
бібліотекар Гордійчук Х.;
світлини з web-ресурсу - Новосад В.

Матеріал підготовлено 25.08.2020р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page