Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Несуть на крилах Сонце пернаті вісники весни

Відповідно до народних спостережень 19 березня – це день, коли прилітають лелеки. 
За народним повір’ям, лелеки приносять на своїх крилах холод і навіть сніг.
Предки говорили «Лелеки прилетіли — на крилах снігу принесли» 
Синоптики у своїх прогнозах більш прагматичні, однак нехтувати народними прикметами остаточно не варто.
 
З ДАВНІХ-ДАВЕН приліт перших перелітних птахів сприймався нашими пращурами як велика весняна радість. Поява пернатих знаменувала прихід справжньої весни, слугувала підтвердженням щорічного оновлення землі після довгої холодної зими. Міжнародний день птахів припадає на перший день квітня — місяця, коли повертаються на «літні квартири» всі ранні крилаті мігранти.
stork 2За легендами, слово «лелека» походить від праукраїнської назви Сонця – Лель, що означає світлий. Ці птахи гніздяться лише біля людського житла. Дуже люблять спостерігати, як працюють селяни на оранці в полі, городі. У садибах ці птахи виловлюють гризунів та оберігають житло від негативної енергетики. Ніхто й ніколи не бачив лелек там, де голосно сваряться, чути п’яні співи та вигуки.
А ще з ними пов’язано багато легенд. Ось одна з них. Білий птах із чорною міткою був колись чоловіком на ім’я Бузько. У ті часи намножилося чимало гадюк, вужів, ящірок, комах. Божа Матір просила Всевишнього, щоб очистив землю і воду. Бог зібрав усю погань у мішок і доручив Бузькові віднести його і кинути в безодню, не озираючись. Але Бузько розв’язав мішок, і нечисть розповзлася по землі. За це Бог перетворив чоловіка на птаха і наказав: «Поки не збереш усіх плазунів, сарану та інших комах – не бути тобі людиною»
У народних казках та легендах білий лелека завжди виступає як позитивний герой, що допомагає людям у скрутному становищі, приносить щастя, удачу, багатство. … 
Давно це було. Напали татари на українське село. Багатьох його жителів убили, решту повели в неволю. Тільки немовлят кинули на згарищі — не витримають вони далекої дороги, нема чого з ними возитися. Побачили те лелеки. Стали кликати козаків на допомогу. Але далеко вони поскакали на баских конях, не чують. Тоді птахи підхопили дітей у дзьоби і піднеслися з ними високо в небо. Далеко рознісся дитячий плач, і почули його козаки. Кинулися вони рятувати сім’ї. Догнали орду і відбили своїх дружин та дітей. З того часу лелек в Україні люблять і поважають.
Інша легенда розповідає, чому в цих птахів чорні крила. На солом’яній стрісі будинку, в якому жила сім’я з двома немовлятами, було гніздо чорногузів. Одного разу хата загорілася, язики полум’я ковзнули по стрісі. Заметушилися лелеки, стали кликати господарів. Але вони були далеко в полі і не могли того почути. Тоді птахи кинулися у вікно і винесли дітей. З того часу в них чорні кінці крил, червоні ноги і дзьоб — обпалили в полум’ї.
У Молдові лелека став символом виноградарства і виноробства. Часто можна побачити його зображеним з гроном винограду в дзьобі. Звідки це пішло? Ось що розповідає молдавська легенда. Жорстокі яничари обложили фортецю Городешти. Як хоробро не бились її захисники, але сили їх танули, до того ж уже скінчилась їжа, не було води. Вороги раділи, передчуваючи швидку перемогу. Але раптом могутній порив вітру примусив їх нахилити голови. Вітер здійняли крила сотень білих лелек, які злітались до приреченого міста. У дзьобах вони несли грона винограду з рідної землі. Воїни були врятовані від голоду і спраги. З новими силами кинулися вони на яничарів і розбили їх.
За подібною українською легендою, лелеки принесли грона винограду запорожцям, що страждали у татарській в’язниці.

stork 4Коли молодий лелека вперше летить у вирій, у нього спрацьовує генетична пам'ять. Летить туди, де були його батьки. У теплих краях або під час перельоту чорногузи починають паруватися. Пари формуються тільки за спільної симпатії, як у людей. Живуть разом до кінця життя. Але якщо один із партнерів гине, інший шукає нового, аби народжувати потомство.
Лелеки завжди повертаються до свого гнізда. Молоді шукають вільну територію. Це може бути сухе високе дерево чи стовп. Головне, щоб звідти все було видно. У кінці квітня самка відкладає до п'яти яєць, які птахи висиджують по черзі майже місяць. Якщо їжі вистачає, усі виживають. Інакше сильніші пташенята виштовхують із гнізда слабших.
В останні роки лелек в Україні побільшало. Науковці пояснюють це тим, що фермери менше застосовують отрутохімікати на полях. Тоді розмножуються дрібні гризуни, які їдять зерно. Відповідно, лелекам теж вистачає харчів.

Лелеки селяться лише біля добрих людей. Вважається, що лелече гніздо на подвір’ї приносить щастя, удачу та добробут. В Україну щороку повертаються 25 тисяч лелек. Лелеки, журавлі, бузьки, чорногузи — як тільки українці не називають біло-сірих птахів. Орнітологи іменують їх найбільш консервативними птахами, адже час їхнього прильоту завжди припадає на третю декаду березня.

До лелек наш народ завжди шанобливо ставився. Лелека — один із символів України. Оскільки від кохання народжуються діти, не дивно, що українці й досі поетично висловлюються: «Дітей приносить лелека». Досі існує така прикмета: якщо побачиш одного лелеку, то цілий рік будеш сам, двох — будеш у парі. Ці птахи давно занесені в Червону книгу, у них заборонено стріляти. Та, на жаль, чи у зв’язку з кліматичними та екологічними умовами їх кількість постійно зменшується.
Лелека - символ вірності, щастя, добробуту, живий символ України. Лелека  - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини.

GerbNanaiskyRВ Україні є чимало прикмет, пов’язаних із лелекою.
Рано прилетів – буде тепле літо.
•Лелека починає непокоїтися – на погану погоду.
•Тріщить увечері дзьобом – завтра буде сонячний день.
•Стоїть на одній нозі – до похолодання.
•Якщо тримається поблизу гнізда – на негоду.
•Якщо погожого дня тримається сухого місця, то й наступний буде сонячним.
•Перед тим, як здійметься вітер, лелеки довго кружляють біля своїх гнізд.
•Заклекотали лелеки в гнізді – час садити цибулю.

Строки настання весни щорік різні, й тому перші птахи прилітають у різний час, звісно, не «дотримуючись» народних свят. Нинішнього року весняним теплом повіяло особливо рано. Уже давно співають синиці та повзики, барабанять дятли, селезні-крижні залицяються до качок. Розспівуються коноплянки, зеленяки та щиглики. Пожвавилися граки. Круки вже сидять на гніздах. Весна іде!

Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він – птаха священна, за розорення його гнізда – кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят.
І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи.
Якщо ж лелека несподівано залишає гніздо в дворі й не повертається до нього, то двір і дім цей згодом спорожніють.
Окрім цього, лелека є символом вогню і сонячного світла: він завжди прилітає з наближенням бурі або грози.
Лелеки довіряють людям, на господарстві яких проживають, тому можуть спокійно розгулювати по двору навіть у їхній присутності.
Вважають, коли дівчина вперше весною побачить лелеку високо в небі, то цього року обов’язково вийде заміж, а якщо вже в гнізді – то ще рік залишиться в батьківському домі…
 
Бережіть цих добрих мирних птахів. Вони приносять щастя.
 
Матеріал підготовлено 19.03.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page